Probleeme taastumisega Saku 100 sõidust

Mida süüa-juua treeningul ja võistlusel. Kuidas olla nii, et elu ei segaks sporditegemist ja vastupidi.
Vasta
Kirsa
Rattur

Postitus Postitas Kirsa » 10. 05. 2006. 14:36

Noh kuidas rahval enestunne on, kas võistlusest on juba ära taastutud?
Mul on igatahes probleeme - reielihased on siiamaani väsinud ja taastumata.
Varem pole taastumisele eriti tähelepanu ka pööranud - kuidagi iseenesest on aeg oma töö teinud, aga seekord nagu mitte. Ehk asi ka selles et mitu võistlust tuli kohe otsa.
Sakus sai 2/3 või rohkemgi ajast sõidetud püsti, sest selg ja tagumik ei kannatanud seda loksumist - see ehk pani kah jalgadele tavapärasest suurema põntsu.

Taastumisgurud võiksid rääkida, et mis nipid või vahendid kiirendavad lihaste taastumist. Valgurikast toitu ja massaa?i olen nagu harrastanud. Samuti sai kohe peale võistlust taastusjook sisse valatud.

Nii langevat pulsigraafikut pole endal veel näinudki. Ei ütleks et liiga kiire algus sai tehtud - organismil viskas lihtsalt kopa ette mingi aeg. :)

Kasutaja avatar
dr Holden
klassik

Postitus Postitas dr Holden » 10. 05. 2006. 15:11

Kirsa kirjutas:Noh kuidas rahval enestunne on, kas võistlusest on juba ära taastutud?
Nii langevat pulsigraafikut pole endal veel näinudki. Ei ütleks et liiga kiire algus sai tehtud - organismil viskas lihtsalt kopa ette mingi aeg. :)
Selles kaheksanda ringi lõpuosa pulsitõusus olen vist mina süüdi :wink: ,
aga asjast - jooksin ise teisipäeval peale sadat 12km, kolmapäeval käisin orienteerumas (kokku jala peal liikumas ca 3h ja 17km). Neljapäeval üritasin Mulgi rada proovida, aga õnnetult (kukkumine ca 5-ndal km-l, sõitsin siiki ca 35km). Pühapäeval siis Mulgi ja elu parim koht. Ainus asi, mis nädala jooksul tunda andis, oli Sakus eemaldunud tagumikunahk, õnneks aga pühapäeval Viljandis enam valus ei olnud.
PS, pulss langes Sakus endal samamoodi viimastel ringidel sinna 155 kanti, kuigi kogu sõidu keskmine oli 161.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 10. 05. 2006. 15:55

Kirsa kirjutas:...Valgurikast toitu ja massaa?i olen nagu harrastanud...
Kas massaaz on olnud ikka korralik sportmassaaz? Niisama silumisest pole essugi kasu paraku. Lisaks soovitan omalt poolt tai ja jaapani massaaze - väga head lõdvestajad läbi venitamiste ja punktmassaazi.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"

Kirsa
Rattur

Postitus Postitas Kirsa » 10. 05. 2006. 16:01

Mati kirjutas:
Kirsa kirjutas:...Valgurikast toitu ja massaa?i olen nagu harrastanud...
Kas massaaz on olnud ikka korralik sportmassaaz? Niisama silumisest pole essugi kasu paraku. Lisaks soovitan omalt poolt tai ja jaapani massaaze - väga head lõdvestajad läbi venitamiste ja punktmassaazi.
Ei ole olnud mingi põhjalik massaa?, aga lihased ei ole pinges, vaid pigem tuimad ja väsinud lihtsalt. Sihipäraselt tarvitada püüdes on valusad - a'la sadulas püsti tõusude võtmine jne.
Peaks vist veel valku sööma või midagi taolist?
Aga kindlasti on hea massaa? alati kasuks.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 10. 05. 2006. 16:12

Kirsa kirjutas:...Ei ole olnud mingi põhjalik massaa?, aga lihased ei ole pinges, vaid pigem tuimad ja väsinud lihtsalt....Peaks vist veel valku sööma või midagi taolist? Aga kindlasti on hea massaa? alati kasuks.
Ma soovitan sulle proovida läbida üks korralik SPORTMASSAAZ. Siis saad aru, mis on massaaz. Lihased on sul jääkaineid täis.

A ja ise tegele muidugi iga päev (ka siis kui trenni ei tee) venitamisega ka. Venita korralikult.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."

Kasutaja avatar
AndreK
hobisportlane

Postitus Postitas AndreK » 10. 05. 2006. 16:34

Kirsa kirjutas:Nii langevat pulsigraafikut pole endal veel näinudki. Ei ütleks et liiga kiire algus sai tehtud - organismil viskas lihtsalt kopa ette mingi aeg. :)
Oioioi, sa oled ennast ikka täitsa auku sõitnud -lõpupoole mingi 125 bpm.

Ma olin ka kindel Saku 100 tuleja, aga kaine mõitus sai võitu. Ma arvan, et minu tasemel sepiku ettevalmistuse juures oleks see jäänud selle hooaja esimese poole ainukeseks võistluseks.

Kasutaja avatar
tarts
Rattur

Postitus Postitas tarts » 10. 05. 2006. 21:39

Kui ma nüüd Kirsa probleemist õieti aru sain, siis valusad peaksid olema sõitma minnes eelkõige sääre- ja reiepealsedlihased mis said laksu pikkade püstisõitudega. Olen omal nahal kunagi proovinud ja tarkadest allikatest pärast teada saanud, et sellise jama puhul tuleb lihtsalt 1,5-2 nädalat oodata kuni valu ära kaob. Kannatusi võid leevendada igasuguste vahenditega, kuid valu need siiski ära ei võta vaid aitavad valu ära unustada ja lasevad edasi elada. Viga on selles, et kui lihased peavad kõva tööd tegema sirutavas faasis, siis kipuvad lihastesse mingid pisarad tekkima ja need löövadki vähemalt nädal aega tuld. Püstise asendiga sõidu puhul suureneb oluliselt sirutusfaasis tehtava töö hulk ja laks ongi pärast sõitu käes. Juhul kui on plaanis rohkem sellist sõidustiili harrastada siis ainuke hea nõu on, et tuleb ennast sedasi liigutamiseks ka rohkem treenida ja siis ei tohiks vastavaid sümptomeid tekkida. Tõmbefaasis kannatavad lihased ülekoormust palju kergemini ja järelnähuna valusid ei teki.

Kui nüüd Kirsa minu juttu enda kohta käivaks ei pea, siis ei oska ma rohkem miskit kosta.

Albert
Rattur

Postitus Postitas Albert » 10. 05. 2006. 22:45

Vt Mati soovitusi. Toimivad, kontrollitud ja korduvalt.
Valu põhjuste kirjeldusi, mis tarts välja tõi, ei tahaks kuidagi kahtluse alla panna, aga valust vabanemise soovitus on Matil siiski parem.

Kirsa
Rattur

Postitus Postitas Kirsa » 11. 05. 2006. 00:02

Tarts: Väga võimalik. Ma ei ole kunagi varem 4 tundi jutti püsti sõitnud ka ja tundub et see hooaeg rohkem pole vaja ka. Mingi 1-2 tundi on siiani alati ära kannatanud ning tavaliselt saab ikka mäest alla lasta ja on muud vaheldust.
Sümptomid tunduvad klappivat ja 1.5 nädalat on nüüd möödas. Täna oligi juba veidi parem.

Külaline

Postitus Postitas Külaline » 11. 05. 2006. 07:15

Kirsa, tee väike telefonikõne :idea:
http://www.sporditrauma.ee/
See spordarst on siin foorumis ka paar korda sõna võtnud fysio nime all.
Ta on mu tuttava tuttav ja olen temaga seltskonnas rääkinud, ning ta ütleb, et see on suht kohutav mis infot sporditraumade koha pealt siin foorumis jagatakse. Et hulk tegelasi lihtsalt oletab erinevaid asju, omamata mingeidki akadeemilisi teadmisi asjadest.
Ütle, et Madise sõber Andrus soovitas helistada ja usun, et saad väärt konsultatsiooni telefoni teel :wink:

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 11. 05. 2006. 07:54

Andrus K kirjutas:...See spordarst on siin foorumis ka paar korda sõna võtnud fysio nime all.... ta ütleb, et see on suht kohutav mis infot sporditraumade koha pealt siin foorumis jagatakse. Et hulk tegelasi lihtsalt oletab erinevaid asju, omamata mingeidki akadeemilisi teadmisi asjadest...
Aga jaga siis teadmisi, mis on valdavalt valearusaamad jne. Akadeemilisi teadmisi ei jõua me paraku kõikidest eluvaldkondadest omandada, vastasel korral oleks meil siin geeniuste klubi. Räägitakse oma kogemusest, mis on aidanud jne. Põhjalikumad sammud on enamusel ette võetud ikka mõne eriala spetsi (spordiarst, traumatoloog jne) soovitusel, mitte oma tarkusest (lollusest).
velo clubbers

Raulpoiss
Rattur

Postitus Postitas Raulpoiss » 11. 05. 2006. 08:12

tundub, et tähtsaim jäi sul peale võistlus tegemata, sellest ka taastumisprobleemid. nimelt, kerge saun ja mõned õlled peale võistlust... mina nii tegin ja kepsutasin suht rõõmsalt järgnevatel päevadel ringi :D
järgmisel võistlusel lasen looma lahti...

Kasutaja avatar
tõeline siga
Rattur

Postitus Postitas tõeline siga » 11. 05. 2006. 08:14

Vahel aitab ka kui vaadata kriitilise pilguga üle treeningmahtude ja võistluste vahekord. Saku 100, Elioni proloog, Hansapanga 1 etapp, Mulgi maraton kolme nädala jooksul e. üheksa pool tundi võistluskoormust on ikka paras katsumus. See võib sul pikaks ajaks jälje jätta.
BRAINDEAD AND HAPPY

Külaline

Postitus Postitas Külaline » 11. 05. 2006. 08:31

tõeline siga kirjutas: See võib sul pikaks ajaks jälje jätta.
einohh, arvamusi lugedes tekib mulje, et sel hooajal on teemaalgataja karjäär läbi :? asi pole nii hull midagi... tegemist siiski suht noore võistlejaga, ja organism peaks nende "kahjustustega" üsna kiirelt hakkama saama. kõige parem on jälgida enesetunnet ja jalgade seisundit. oodata trennidega seni, kuni tekib jälle vastupandamatu soov, see on kõige parem indikaator.

Kasutaja avatar
tõeline siga
Rattur

Postitus Postitas tõeline siga » 11. 05. 2006. 08:49

maxspeed kirjutas:
tõeline siga kirjutas: See võib sul pikaks ajaks jälje jätta.
einohh, arvamusi lugedes tekib mulje, et sel hooajal on teemaalgataja karjäär läbi :? asi pole nii hull midagi... tegemist siiski suht noore võistlejaga, ja organism peaks nende "kahjustustega" üsna kiirelt hakkama saama. kõige parem on jälgida enesetunnet ja jalgade seisundit. oodata trennidega seni, kuni tekib jälle vastupandamatu soov, see on kõige parem indikaator.
Mida noorem organism või mida vähem üldise vastupidavuse baasi seda kauem organism sellistest asjadest taastub, samuti seda kiiremini ka väsimus tekib/kuhjub. See, et ta karjäär nüüd selleks hooajaks läbi on, seda ma küll ei arva. Natuke puhkust, taastavaid treeninguid/vahendeid ja kärab jälle :) .
BRAINDEAD AND HAPPY

indrekk
Rattur

Postitus Postitas indrekk » 11. 05. 2006. 09:17

Mati kirjutas:
Kirsa kirjutas:...Ei ole olnud mingi põhjalik massaa?, aga lihased ei ole pinges, vaid pigem tuimad ja väsinud lihtsalt....Peaks vist veel valku sööma või midagi taolist? Aga kindlasti on hea massaa? alati kasuks.
Ma soovitan sulle proovida läbida üks korralik SPORTMASSAAZ. Siis saad aru, mis on massaaz. Lihased on sul jääkaineid täis.
mõni vihje kus seda korralikku sportmassaazi tehakse? profülaktika mõttes oleks ise ka sellest huvitatud.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 11. 05. 2006. 09:21

indrekk kirjutas:mõni vihje kus seda korralikku sportmassaazi tehakse? profülaktika mõttes oleks ise ka sellest huvitatud.
üks variant on nt http://www.massaaz.ee (-> Keskused). Enel (tugevama käega) või Mirjam. Häid tegijaid on seal veel.

vanem teema viewtopic.php?t=2401&highlight=massaaz%2A

PS! tihedast võistlemisest taastumise osas oleksid kogemuslikul baasil kõige õigemad sõnavõtjad vast TransAlpChallenge eelmise aasta osalejad.
velo clubbers

Kasutaja avatar
tarmo
Testisõitja

Postitus Postitas tarmo » 11. 05. 2006. 11:37

Mati kirjutas:Kas massaaz on olnud ikka korralik sportmassaaz? Niisama silumisest pole essugi kasu paraku.
vaidleks siin natuke vastu. sportmassaazh võib vabalt olla silumine võrreldes tavalise massaazhiga. sportmassaazhi tehakse õrnemalt kui tavamassaazhi, mingil juhul ei tohi masseerimise ajal valu tunda. nö. kõva käega tegijad võivad kokkuvõttes rohkem lihasele kahju teha kui kasu tuua. samuti peab massöör teadma mismoodi maseerida - kas hoidas lihas toonuses enne võistlust või teha vastupidi lõvdestavat massaazhi. kindlasti ei tasu minna gogoli tn sauna kõva käega kolja juurde kes pidi "hästi tegema".
mis puudutab transalpi, siis massaazh oli kogu sealse taastumise juures võtmeküsimus.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 11. 05. 2006. 12:04

tarmo kirjutas:...vaidleks siin natuke vastu. sportmassaazh võib vabalt olla silumine võrreldes tavalise massaazhiga. sportmassaazhi tehakse õrnemalt kui tavamassaazhi, mingil juhul ei tohi masseerimise ajal valu tunda... samuti peab massöör teadma mismoodi maseerida - kas hoidas lihas toonuses enne võistlust või teha vastupidi lõvdestavat massaazhi...
no ma ei tea, ei hakka nii detailides vaidlema. mina seostan tava massaaziga pigem sellist "silumist", mis minu puhul ei ole efekti andnud. nn "sportmassaaz" on minu puhul mõjunud positiivselt. absoluutselt omaette teema on massaazi ajastamine. kui käiakse masaazi saamas kohas kus ei või kindel olla massööri spetsiifilistes erialastes teadmistes (st masseerida osatakse, kuid nt sportlaste treening-võistlus perioodidest tulenevaid nüansse ei teata), siis vahetult enne võistlust ei soovita massaazi minna.

see minu poolt viidatud kodukas on Massaazikooli oma, kus massaazi pakuvad inimesed, kes teistele masseerimist õpetavad. Neil seal oma kutsekategooriad ja puha ning pidev enesetäiendamine. Nt vaatasin, et neil seal tulemas Lauri Rannama juhtiav kaasaegse spordimassaazi kursus jne. Ehk mina olen seni julenud nende taset usaldada ja pole kahetsenud. Võibolla veel seda täiendaks, et minu masaaziprotseduurid on sisaldanud ka alati mingi kujulist venitamist ja muid ebatradistioonilisi masaazivõtteid. Samas ei ole see ka tai massaaz.

aga "Koljade" juurde ie soovita tõesti minna. head massööri teatakse tavaliselt suhete ja soovituste kaudu.

Välajvõtted lehelt http://www.massaaz.ee
Klassikaline massaa? - Klassikaline massaa? on kõige traditsioonilisem ja levinum massaa?iliik, mis baseerub rootsi massaa?il. Seda tehakse nii õliga kui ka kuivalt. Vastavalt kliendi soovile ja vajadustele võib teha nii kogu keha massaa?i kui ka erinevatele kehaosadele. Klassikaline massaa? aktiviseerib eelkõige vere- ja lümfiringet, ergutab ainevahetust, vähendab pea- ja lihasevalusid. Massaa?i tulemusel suureneb organismi vastupanuvõime haigustele. Massaa? mõjub lõõgastavalt nii vaimse kui ka füüsilise ülepinge korral.

Spordimassaa? - Spordimassaa? on treeningsüsteemi koostisosa ja seda rakendatakse sportlase füüsilise täisustamise eesmärgil. Massaa? on efektiivne nii võistlusteks ettevalmistumisel kui ka väsimusega võitlemiseks. Spordimassaa? kujutab endast spetsiaalsete võtete kompleksi, mis tõstavad sportlikku töövõimet, valmistavad sportlase ette kestvaks aktiivseks lihastööks ja kiirendavad taastumisprotsesse.
velo clubbers

Kasutaja avatar
Ermo
Rattur

Postitus Postitas Ermo » 11. 05. 2006. 14:11

.
Viimati muutis Ermo, 07. 03. 2011. 22:46, muudetud 1 kord.
Sõida, aga ära mölise :twisted: .

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 11. 05. 2006. 14:49

Ermo kirjutas:Mitte mingil juhul ei tohi olla kahe treeningu vahel tehtav massaa? valus !
Ma ei kahtle põhimõtete osas absull ei Tarmo ega Ermo väidetes (ega ole üritanud vastupidist väita). Siin tundubki olevat üheks "teemaks" valu ja selle erinev defineerimine/tunnetus. Ütleme siis nii, et mul oli nt peale Mulgit üks reie lihas niimoodi tundlik, et ka näpuga katsudes oli tunda valuaistingut. Kas see klassifitseerub kõigi jaoks võrdse tunnetusega valuna on kahtlane. Seega tahan öelda, et ka "silumisel" võib tunda valuaistingut, mis ei tähenda, et midagi valesti tehtaks.

PS! Uurisin vahepeal tuttava kaudu, kas Tallinna Spordimeditsiinikeskuses sportlased spets massööride käe all "karjuvad" või grimasse teevad. Pidid tegema, seega tunnevad vist valu. Kas seal ei osata massaazi teha ... ei võta seisukohta :)
velo clubbers

Kasutaja avatar
Ermo
Rattur

Postitus Postitas Ermo » 11. 05. 2006. 15:17

.
Viimati muutis Ermo, 07. 03. 2011. 22:46, muudetud 1 kord.
Sõida, aga ära mölise :twisted: .

Kasutaja avatar
AndreK
hobisportlane

Postitus Postitas AndreK » 11. 05. 2006. 15:21

Kirsa, joo parem õlut. Mina soovitan - dr Kull.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 11. 05. 2006. 15:40

Ermo kirjutas:Mati mõtle nüüd loogiliselt...
Üritan pidevalt, väga üritan :)
Ermo kirjutas:Lisaks on valulävi inimestel erinev...
Ma arvan, et see on üks põhitegureid selles teemas ja samas suhteline. Filosofeerides laenuga Tahkost - mis on valusam kas hõimkond parme sinu kannil või käe võtmine lenksult Kinahmi laskumisel.
Ermo kirjutas:PS. Sõltub ka veel sellest, kas saad massaa?i peale igat treeningut/võistlust või korra nädalas ( ratturid, kes treeninvad rohkem kui 4 päeva nädalas, peaksid saama massaa?i peale igat treeningut ).
Mina saan massaazi siis kui viitsimine peale tuleb, tihti tõenäoliselt liiga hilja. Ütleme nii, et ca paar korda kuus olenevalt võistlustest/treeningutest.

PaluN õigesti aru saada, et MA EI PROPAGEERI ARUSAAMA, ET ÕIGE MASSAAZ TÄHENDAB KANNATAMIST TILGAD PÜKSIS.

PS! Ermo ja Tarmo. Ilma naljata huvitaks kelle manu te massaazis käite? Prooviks võrdluse mõttes ära hea meelega. Ja kas siis sportmassaaz või tavaline?
velo clubbers

Vasta

Mine “Toitumine ja eluviisid”