Kuidas avardada hingamisteid enne võistlust?

Mida süüa-juua treeningul ja võistlusel. Kuidas olla nii, et elu ei segaks sporditegemist ja vastupidi.
Vasta
Kasutaja avatar
Ratt
Rattur

Kuidas avardada hingamisteid enne võistlust?

Postitus Postitas Ratt » 23. 02. 2007. 12:27

Enesel on küll väike probleem natuke kitsa ninaga, tahaks rohkem õhku saada.

Ma ei usu, et asi oleks kardiovaskulaarne, sest pulsitest näitab, et verevarustus on pea sportlaslik.

Keegi soovitas Xymelini ninna panna. Äkki on keegi juba 'jalgratta' leitutanud?

Kasutaja avatar
mulkago
Rattur

Postitus Postitas mulkago » 23. 02. 2007. 12:48

Kas ninaga hingamine annab siis niipalju läbi suu hingamisele juurde ?

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 23. 02. 2007. 12:53

Xymeliniga paned oma limaskestad käbedalt tuksi.
Millises pulsitsoonis nina kitsaks jääb?
Kui on probleem tõsine, mine ja lase oma nina seestpoolt uurida.
mulkago kirjutas:Kas ninaga hingamine annab siis niipalju läbi suu hingamisele juurde ?
asi on ikka teistpidi, mingist hetkest jääb ninast väheks ja tuleb hakata suu kaudu juurde võtma. küsimus on selles, kas see vajadus tekib vähimagi pingutuse korral või on koormus ja pulss juba piisavalt üleval.
Viimati muutis erikr, 23. 02. 2007. 12:56, muudetud 1 kord.
mis väljakutse? kiirabil ja politseil on väljakutse, minul on töö...
velo.clubbers.ee velo clubbers

Kasutaja avatar
Ratt
Rattur

Postitus Postitas Ratt » 23. 02. 2007. 12:54

Normaalne oleks läbi nina hingata, eriti pikkadel sõitudel. Suu kaudu hingamine on rahutu tegevus, rikub pulssi ja tekitab kiiresti veepuuduse.

Mida Xymelin teeb?

Ma ei oska tsooni öelda aga eriti on tunda maanteesõidus kui peab kestma ja sügavalt hingama. Ma tean jah, et nina on kitsas, arst on öelnud, aga see on lausa anatoomiline. Ei tahaks lausa lõikusele eriti ka minna.

Ma tean, et lausa mingid toiduained laiendavad. Teatavad kommid jne.

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 23. 02. 2007. 13:05

Ma otsest teaduslikku seletust ei oska anda kuid väljaõppinud ninaarst-jalgrattur Priidik paar aastat tagasi seletas mulle mismoodi Xymelini ja sarnase pasa kasutamise tagajärjel limaskestad atrofeeruvad ja nina hakkab kuivama.

Kui arst on öelnud, et anatoomiline, siis ei ole ju mõtet tilkadele ja kommidele suuri panuseid teha. Siis tuleb minna ja lasta seda anatoomiat korrigeerida. endal on mitu oppi ninale tehtud ja pean ütlema, et on teine hingamine igas mõttes nii öösel magades kui rattasadulas.

Ikkagi oleks vaja määratleda, millisest koormusest alates siis suu kaudu juurde võtma pead. iseenesest on ju suu kaudu hingamine piisaval koormusel täiesti normaalne asi.

Kasutaja avatar
vigurivänt
Rattur

Postitus Postitas vigurivänt » 23. 02. 2007. 13:16

erikr kirjutas:endal on mitu oppi ninale tehtud ja pean ütlema, et on teine hingamine igas mõttes nii öösel magades kui rattasadulas.
Miks mitu?
Mul on üks ninapool ka kitsaks sõidetud(krdi mustlane rsk :evil: ) ja arst soovitas ära teha,aga tunnen kahte tuttavad,kes peale opi hädas nina verejooksuga .
Tark ei torma!

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 23. 02. 2007. 13:27

vigurivänt kirjutas: Miks mitu?
Mul on üks ninapool ka kitsaks sõidetud(krdi mustlane rsk :evil: ) ja arst soovitas ära teha,aga tunnen kahte tuttavad,kes peale opi hädas nina verejooksuga .
Esimene kord ei andnud soovitud tulemusi. Verejookse pole olnud.

Kasutaja avatar
mulkago
Rattur

Postitus Postitas mulkago » 23. 02. 2007. 13:49

Mul tehti ka aasta tagasi nina avaramaks opiga, norskamine kadus ja nüüd käib ikka õhk läbi nina ka :)

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 23. 02. 2007. 13:55

Proovige enne noa alla jooksmist ka neid poppe ninaplaastreid (ala Jaak Mae). Tõmbavad lõõrid laiemale küll, minul on need aidanud küll eelkõige nina tatisuse vastu pingutusel. Aga ninahingamise muutumine on ka selgelt tajutav.

Selle firma toodangut müüakse Ülikooli Apteegi (Yliopiston Apteekki) ketis.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"

Kasutaja avatar
Ratt
Rattur

Postitus Postitas Ratt » 23. 02. 2007. 14:34

Olen kuulnud, et osad neist hingamisteede avardajaist läheksid lausa dopingu hulka. Peab ikka võimas efekt olema.

Ma arvan ka, et kindlasti on mingeid leebemaid variante ka olemas esialgu kui lõikamine. Kui ikkagi kolju sees on juba augukesed väikesed, siis pole vist limaskesta vähendamisel mõtet... enne kui nina maha võtta võiks midagi muud proovida. Ilmselt ei ole probleem adenoidides või kroonilises nohus siiski. Vene ajal raviti põsekoopapõletikku rämedate oradega ja siis murti tegelikult ninavahesein minu meelest küll kõveraks.

Aga jah mul ei tule meelde mis asjad praktiliselt on hingamise meeletult kergeks teinud. Ei ole nagu meelde suutnud jätta.

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 24. 02. 2007. 16:30

nimetasid ise maagilise sõna - ninavahesein. seda leebemate meetoditega õigeks ei saa.

Kasutaja avatar
tõeline siga
Rattur

Postitus Postitas tõeline siga » 26. 02. 2007. 10:47

Ratt kirjutas:Olen kuulnud, et osad neist hingamisteede avardajaist läheksid lausa dopingu hulka. Peab ikka võimas efekt olema.

Aga jah mul ei tule meelde mis asjad praktiliselt on hingamise meeletult kergeks teinud. Ei ole nagu meelde suutnud jätta.
Omalajal aitasid pingutuse foonil tekkivat õhupuudust leevendada astmarohud (Ventolin jms). Norra suusatajad olid eesrindlased, nüüd paraku :lol: dopingu nimekirjas.

Olen ka ninaplasterid kasutanud ja efekt on päris tuntav (eelkõige hingamise kerguse mõttes). Kuivõrd ta tulemusi parandab ei oska öelda.
BRAINDEAD AND HAPPY

nilsleven
Rattur

Re: Kuidas avardada hingamisteid enne võistlust?

Postitus Postitas nilsleven » 10. 06. 2008. 14:12

Seda, kui hästi nina ventileerib, saab vastava aparaadiga mõõta. Vt http://www.entc.ee/ - seal asjalikud arstid, näiteks Mailend ja Vaide.

Kui ventileerib kehvasti, siis on variant opereerida. Selleks on neil miski moodne aparaat, mis mikrolainetega nina vaheseina kõhre väiksemaks kärsatab.

Aga ninaplaastrid on ka abiks asi. Neid saab igast apteegist ja aitavad väga hästi.

Xymelini ei soovita kellelegi mitte mingil juhul.

Kasutaja avatar
PudruKuul
Rattur

Re: Kuidas avardada hingamisteid enne võistlust?

Postitus Postitas PudruKuul » 10. 06. 2008. 18:10

Minul on arstid diagnoosinud Astma. Tarbin igapäevaselt astma rohte ilma nendeta ei saa! Hingan suukaudu trennis ja võistlustel. Nina kaudu saan oma hapniku vajaduse rahuldada ainult puhkehetkel.

Vasta

Mine “Toitumine ja eluviisid”