Asi on seles, et vaha tõmbab tahenedes kokku. Kusagil 5 - 20 % vist oli.
Isegi on olemas vahamootorid. Ma enne seda ei teadnud nendest midagi, kuni ma keti vahatamisega seoses lugesin kusagilt.. Väga põnev oli seda lugeda.
Pesumasinate luugi lukustus seadmetes on seda väidetavalt kasutatud.. Sellepärast ei tule pesumasina luuk lahti mõne aja jooksul isegi peale seda kui masin on välja lülitatud ja vooluvõrgust väljas.
Kui ma hoian keti vedela parafiniga kausi sees ja jahutan kaussi alt poolt külma veega, siis kett mis on kausiga kontaktis, jahtub kiiremini kui vaha.(Vaha energia mahtuvus on tunduvalt suurem kui ketil ja soojus juhtivus vist on ka väiksem).
Et kui se vaha seal jahedama keti peale hangub ning kokku tõmbab, ta peaks tõmbama veel natuke vedelat vaha pealt poolt sinna vahele juurde.. vähemalt seni kuni kusagil on lülide vahel mõni pilu, kust vedel vaha läbi mahub.. Kuni 20% ei ole küll palju, aga asi seegi.
Mina ei tea, võibolla on seal mõned muud tegurid, mida ma ei ole osanud tähele panna, miks mul nüüd vaha kauem ketivahel kestab, kui enne. Võibolla ma ise olen omandanud mingid spirituaalsed võimed, mis lubavad mul vahale lisaks mingit mana sinna vaha hulka lisada. Võibolla pole paraffin täpselt sama mis algul. Ma olen proovinud erinevaid küünlaid. Eesti omad kahjuks olid kehvad. Kõige parem tundub selverist ostetud jäme suur mingi bolsius mida ma olen nüüd viimane aasta kasutanud.. Se tundub et püsib kauem keti küljes.. Algul proovisin ka parafin õli sekka segada oz -i õpetuse järgi, aga ei olnud paremi.
Mida ma oskan kindlalt öelda, on see, et peale seda, kui hakkasin ketti niimodi vahatama et jahutan kaussi altpoolt külmas vees, on kett vaiksem kauem. Ei ole nii nagu se mis nad gcn-i videos mitu aastat tagasi tegid.
Kõige esimene kord kui ma vahatasin, mul tekkis soov uuest vahatada juba 80km järel, sest liiga valju häält hakkas tegema. Praegu on peale vahatamist sama vaikne nagu siis kui keti õli kasutasin. Muidugi keti kuludes hakkab ikka rohkem häält tegema, aga se on loomulik..
Ah ja, muidugi. Nüüd on jalgrattal ka õige pikkusega vändad. Umbes samal ajal kui ma hakkasin ketti uutmoodi vahatama. Vahetasin 172.5 mm vändad 165 mm väntade vastu. Mis on minu jaoks õige vända pikkus.
Liiga pikkade väntadega ei taha surnud sesust hästi üle minna, laseb keti lõdvaks, seetõttu kui kett juba natuke kulund ka on, hakkab kõvemini häält tegema. kõrra---kõrrra---kõrra. Keti rullikud kuluvad ruttu ära, taga kumm ka.. Võibolla pressib vaha keti vahelt rohkem välja vms ka.. Hammasrattad ja kõik muu hakkavad kiiremini kuluma. Võibolla tegelikult sellepärast kestab mul nüüd kett ka kauem kestab. Taga kumm igatahes küll tundub kauem kestvat peale seda kui õige pikkusega vändad said.. aga ega ma seda ka päris 100% kindlalt väita ei julge.
Igatahes kuna mulle tundu, et nii asi toimib paremini, siis ma jätkan ikka samas vaimus.. surra murra ossom tossom, üks tas kõik kas mul on õigus või pole, kuna ma kindel pole, aga töötab ja ma asjaga rahul olen, siis ma ei hakka uuesti teistmoodi katsetama.