karbon <-> alu

Remont ja hooldus
Vasta
Kasutaja avatar
Kuldar
Trendirattur

karbon <-> alu

Postitus Postitas Kuldar » 13. 03. 2006. 08:39

Üritasin karbonraamist (CR1) alumiiniumist sadulaposti (Ritchey V2) kätte saada. Asi oli paigas olnud alla 2a.
Üllatusena oli asi kinni nagu kännu taga ... kuidagi pöörlema sain, aga tirimisele ei allunud. Õli ja WD-ga leotamine oleks olnud ürglollus, kuna tahtsin sinna karbonposti panna.
Pika meelitamisega sain sindri kätte ja imelik lugu - sadulaposti alumiinium oli väga ära söövitunud, täis päris sügavaid auke ja raamist kaasa tulnud? mügarikke. Nühkisin seat tube seest puhtaks, see oli kaetud tumehalli kergesti lenduva tolmuga.

Nüüd see küsimus:
Kas selline agressivne oksüdeerumine alumiiniumi ja karboni kontaktil on loomulik pilt? On kellegi taoline jama olnud näiteks aluraami ja karbonpostiga?

P.S. Seat tube pingutuspilu oli kinni kleepimata (kuna sealt oletatavalt sissepääsev vesi keskjooksuni ei jõua, karbonraam on alt umbne - alumiinium- või titaanhülss on ees), pindaktiivseid leotus- ja pesuaineid rattapesul ei kasuta.
Gravity is a Bitch

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Re: karbon <-> alu

Postitus Postitas mart » 13. 03. 2006. 18:19

Kuldar kirjutas: On kellegi taoline jama olnud näiteks aluraami ja karbonpostiga?
Aluminum seat tube (or sleeve) and a carbon post will result in corrosion of the frame and possible seizure of the post within the frame. A carbon sleeve on an aluminum post will result in corrosion of the post.
http://www.velonews.com/tech/report/art ... 023.0.html
Tööpaeval, kui ilm ilus, sõidan 5 km. Puhkepäeval olen korduvalt teinud lausa 7 km.

Kasutaja avatar
Kuldar
Trendirattur

Postitus Postitas Kuldar » 13. 03. 2006. 18:52

nii-nii, galvaaniline korrosioon ... tänud! Mart
kust krdi kohast need NO GREASE!!! hoiatused fkg manuali satuvad? kui karboniguru Greg Calfee ütleb, et : Our advice is simple: If the seatpost fits tight, grease it. If it slips, de-grease it.
Gravity is a Bitch

Kirsa
Rattur

Postitus Postitas Kirsa » 09. 05. 2006. 22:09

Räägi täpsemalt kuidas sa meelitasid - mul on täpselt sama mure :(.
Alupost on carbonraami sees kinni mis kinni.

Positiivne on see, et sadulaklambri võib üldse ära võtta - kaaluvõit missugune. :)

Kasutaja avatar
Kuldar
Trendirattur

Postitus Postitas Kuldar » 09. 05. 2006. 22:48

Kirsa kirjutas:Räägi täpsemalt kuidas sa meelitasid - mul on täpselt sama mure :(.
Alupost on carbonraami sees kinni mis kinni.
süda kõvaks ja õlad jämedaks ... harkseis üle raami ... kergekujuline tõlkimatu serbohorvaadikeelne mantra ... ja esimene naks on sigavalus kuulata.

Tänaseks olen tiba targem (If the seatpost fits tight, grease it. If it slips, de-grease it) paneksin WD-40 või mõne muu ilgeltpugejavedelaõliga (DOT?) enne ligunema.

sul see vaatepilt posti kättesaamisel vist nii kole pole (ca 1/2 aastat paigas olnud) aga sõna otsese mõttes karbonitükid on posti küljes. Ja kui need tükid lahti urgitsed, siis jätab post nigu üraski äranäritud mulje.
Gravity is a Bitch

Kirsa
Rattur

Postitus Postitas Kirsa » 16. 06. 2006. 11:35

Teema on nüüd teravalt päevakorral, sest uus carbonpost on olemas ja juba ootab. Võtsime siis kahe mehega rattast ja vanast postist kinni ning väänasime... ei piuksu ka. :(

Head nõuanded kuidas saagida ja kust saagida on teretulnud!

ron
Rattur

Postitus Postitas ron » 16. 06. 2006. 12:13

mul jälle vastupidi, et carbon raam ja wcs post suurema rahmeldamise ajal vajub alla kui pole karmi käegaväga toorelt kinni keeratud. naksub ka kuskilt aga seda ma ei tea kas see on tingitud sellest rõvedast wcs sadulakinnitusest võ raamikohast, ei julge nagu mingi täie jõuga klambrit ka kinni keerata äkki pole hea raamile.
peaks vist ka carbon posti omale vaatama... va ritchey

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 16. 06. 2006. 13:04

Kirsa kirjutas:Teema on nüüd teravalt päevakorral, sest uus carbonpost on olemas ja juba ootab. Võtsime siis kahe mehega rattast ja vanast postist kinni ning väänasime... ei piuksu ka. :(

Head nõuanded kuidas saagida ja kust saagida on teretulnud!
õli meelitasid vahele?
järgmiseks soe-külm
....
mis väljakutse? kiirabil ja politseil on väljakutse, minul on töö...
velo.clubbers.ee velo clubbers

Kirsa
Rattur

Postitus Postitas Kirsa » 16. 06. 2006. 13:15

erikr kirjutas: õli meelitasid vahele?
järgmiseks soe-külm
....
Igasuguse õliga olen juba proovinud.
Ja carbonile vist temperatuur ei mõju, ainuke variant et aluposti jahutada.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 16. 06. 2006. 13:25

Kirsa kirjutas:...Ja carbonile vist temperatuur ei mõju,...
Vist mõjub.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Postitus Postitas mart » 16. 06. 2006. 13:37

Kirsa kirjutas:... variant et aluposti jahutada.
Kusagilt lugesin, et süsihappegaas tulekustutiga post külmaks ja puunotiga jõuline löök postile lagipähe. lööb posti torus liikuma.
Tööpaeval, kui ilm ilus, sõidan 5 km. Puhkepäeval olen korduvalt teinud lausa 7 km.

Kirsa
Rattur

Postitus Postitas Kirsa » 16. 06. 2006. 13:50

mart kirjutas:
Kirsa kirjutas:... variant et aluposti jahutada.
Kusagilt lugesin, et süsihappegaas tulekustutiga post külmaks ja puunotiga jõuline löök postile lagipähe. lööb posti torus liikuma.

Kustuti maksab paar sotti, vana post paar sotti. Mul on odavam saagida juba.
Aga head ideed endiselt teretulnud.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 16. 06. 2006. 14:05

Kirsa kirjutas:...Kustuti maksab paar sotti, vana post paar sotti. Mul on odavam saagida juba... Aga head ideed endiselt teretulnud.
Võta odavam kummitäite balloon ja lase see posti peale tühjaks. Sama efekt.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"

k kohuke
Rattur

Postitus Postitas k kohuke » 16. 06. 2006. 14:39

Kirsa
Rattur

Postitus Postitas Kirsa » 16. 06. 2006. 14:53

See viimane link oleks hea jubin küll.

Aga ma proovisin igasugu nippe nüüd.
CO-ga külmutamise ja allapoole tagumise ja väänamise ja õlitamise.
Ei midagi.
Ma mäletan et noores põlves sai keevitamist proovitud - igatahes nood liidesed lagunesid oluliselt kiiremini kui see sadulapost raami küljest. :)

Ainuke liikumine, mille saavutasin oli 2mm allapoole liikumine, sadulaposti peale lüües. Aga ka see ei aidanud midagi.

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 16. 06. 2006. 22:06

Kirsa kirjutas:Ainuke liikumine, mille saavutasin oli 2mm allapoole liikumine, sadulaposti peale lüües. Aga ka see ei aidanud midagi.
kui see silmapete polnud siis tähendab, et enam kusagilt kinni pole söönud ja istub pinguga sees. või on sul kuulus ritsi wcs mis on ntx paindunud.
ratas külili, paar meest hoiab raami paigal ja üks võtab mingite pikkade torutangidega postist ja siis keerab
mis väljakutse? kiirabil ja politseil on väljakutse, minul on töö...
velo.clubbers.ee velo clubbers

wildrover
Rattur

Postitus Postitas wildrover » 17. 06. 2006. 14:12

Temperatuuriga mängida eriti ei soovitaks. Autonduse vallas kurb kogemus olemas :cry:

Äkki proovid ikkagi rost-off`i, Grafiitõli baasil valmistatud aerosooli. Seal on pool Mendelejevi tabelit sees :D 4WD-d sööb roosteuss nagu magustoitu ja aint itsitab... :wink:

Kirsa
Rattur

Postitus Postitas Kirsa » 18. 06. 2006. 20:33

Jess, post käes :!:

Lahenduseks olid torutangid. Sadulast ikka ei jõua nii kõvasti keerata, kui vaja oleks.
Post ja raam paistavad siledad. Kas selle ringikeerutamisega kadus rooste ära või teda polnudki. Asi oli lihtsalt väga väga pikalt ja tihedalt seal kinni. Post oli 20cm ulatuses sees ja raam oli samuti 20cm jagu täpselt ümber posti. Õlidega mängimine ei omanud mingit pointi, sest see asi oli nii tihe, et ükski vedelik ei oleks vahele pääsenud.

Nüüd on mul üks natuke äranäritud, aga veel ühes tykis bontrager race post üle.

Vasta

Mine “Hooldus”