Tagaamordi hooldus

Remont ja hooldus
Vasta
Jats36
Rattur

Tagaamordi hooldus

Postitus Postitas Jats36 » 20. 03. 2025. 23:18

Minu jaoks uus teema, kuna olen sõitnud terve elu hardtrailidega
Kindlasti teema kunagi siit ka läbi käinud, aga kohe ei leidnud, ja pealegi võibolla uuematel aegadel tekivad uued teadmised.
Tootja hooldusjuhist uurides(on nii Fox kui ka Rock shox amort) tundub asi hullumeelselt kulukas. Aastas tuleb teha kaks hooldust, esimene sisaldab õhukambri hooldust(kodus tehtav, tihendidite-õlide vahetuse kuluhind u35 eur) Teine, täishooldus spetsseadmetega tehtav(tihendite, õlide kuluhind u 50 eur. Teenusena Sag Lab u 150 eur)- See kõik on kord aastas!
Kas amortide tootjad pingutavad üle, tegelikult võiks vahest piisata õhukambri tihendite vahetamise asemel lihtsalt puhastamisest ja määrimisest? Damperis töötavad tihendid nagunii õli sees vist.
Esiamortidel ma tavaliselt üks hooaeg ainult puhastan ja määrin ja kahe hooaja tagant vahetan lisaks tihendid välja, miks sama asi tagaamordi puhul ei töötaks?
Milline on ratturite praktika amordi hoolduse tsüklites?

arnea
Rattur

Re: Tagaamordi hooldus

Postitus Postitas arnea » 21. 03. 2025. 16:10

Ametlikud hooldusvälbad on jah hoomamatult lühikesed. Ise olen ratta hooldamisega hoolas aga nii tihti ma kindlasti neid hooldusi ei tee, kui tootjad ette näevad.

Õhukambri osas, kui on mingi eepiline pasaralli olnud, siis võimalikult ruttu peale seda lahti ja enamasti on mida puhastada. Tagaamordil küll vähem kui esimesel. Õhukambri tihendeid (välimisi ennekõike) vahetan enamvähem kord aastas.

Täishooldus on tagaamordi puhul vajalikum kui esimese korral. Aasta otsa sõitnud tagaamordist välja tulev õli on ikka väga kole. Samas täishoolduse korral piirdun enamasti puhastamise ja õlivahetusega, kõigi tihendite kallale lähen pigem paari aasta tagant.

Jats36
Rattur

Postitus Postitas Jats36 » 23. 03. 2025. 11:57

Kas arnea kasutab damperi jala õhukambri täitmiseks Rockshoxi 600 psi amordipumpa? Ehk siis on vastava firma amort?
Mul on väike segadus nende adapterite osas mis sinna vahele peaks minema. https://www.bike24.com/p2129531.html
Neid müüakse erinevaid ja sobivuse järgi erinevatele mudelitele. Deluxele ma sobivat ei leidnud. Aga võibolla need erinevate mudelinimede all müüdavad adaptrid ongi kõik ka risti kasutatavad?

arnea
Rattur

Postitus Postitas arnea » 23. 03. 2025. 12:25

Ma ostsin pärast ligikaudu seitsme aastast tagaamordi hooldamist endale lõpuks selle 600psi pumba. Enne olid erinevad pumbad, millega sai 350-400psi kätte. IFP kambri õige rõhuni täitmine oli alati kohutav vaev ja väga ebameeldiv. Mul on jah enamuses Rockshoxi tagaamordid aga see pump on loomulikult universaalne. S.t. soovitan selle osta. Õhukambrite jaoks kasutan Lezyne digitaalset pumpa aga see 600 ajaks ka asja ära.

Adapterid on jah amordi spetsiifilised. Rockshoxi amortidele sobib see roosa, mis sa linkisid, v.a. Sidluxe millel on oma adapter. Teistel amorditootjatel kõigil oma adapterid.

Selle konkreetse adapteri ma modifitseerisin. Puurisin adapteri läbi ja lõikasin kodara otsast täpselt õige pikkusega jupi, mis avab siis IFP kambri ventiili. Originaalis on mõeldud on nii, et sa keerad selle adapteri pumba vooliku otsa ja siis keerad selle adapteri amordi külge. Adapteri ots surub lahti Schrader ventiili. Pumpad täis ja siis keerad adapteri lahti. Idee poolest peaks kõigepealt sulguma Schrader ventiil ja alles siis see tilluke rõngastihend hakkab õhku mööda laskma. Aga kui sul on 350psi IFP kambrisse pumbatud siis see kõik ei tööta nii. Seal on mikromeetrite mäng, et millal Schrader ventiil sulgub ja milla rõngastihend lekkima hakkab. Kui need asjad vales järjekorras juhtuvad siis jookseb IFP kamber tühjaks. Rõngastihendi võib vigastada, jne. Ühesõnaga räme keberniit.

Modifitseeritud adapteriga sa keerad kõigepealt adapteri amordi külge ja see ei ava veel klappi. Samamoodi keerad sa adapteri viimase asjana pärast lahti, siis kui ta enam rõhu all pole. Kodarajupp surub ühe otsaga veniitilile ja teisega pumba otsiku keskel olevale kõrgenduse. Kodard lõik algul enamvähem õige pikkusega ja siis katse-eksituse meetodil viili õigeks. Kusjuures eri amorditel on see õige kaugus erinev. Monarch ja Deluxe jaoks on mul erinevad jupikesed. Sellise modifitseeritud adapteri ja 600psi pumbaga ei ole see IFP kambri täitmine enam selline piin ja ärevust tekitav jama.

https://www.mtbr.com/posts/13343476/

Jats36
Rattur

Postitus Postitas Jats36 » 23. 03. 2025. 14:37

Põhimõtteliselt peaks vist schraderi ventiil teatud rõhuga avanema ja sulgema ka automaatselt läbi ülerõhkude, sarnaselt presta ventiiliga. Oled proovinud peale adaptri läbipuurimist rõhku sisse ajada ka ilma ventiili avamismehanismita?
Tõenäoliselt ei kasutata seal tavalisi autorehvi südamikke, vaid midagi sellist https://www.teknikmotorsport.com/060350 ... QVNWnkSSFL
Seal on toodud ventiili avamisrõhk 50 psi...st. pumba arendatav rõhk peaks siis olema minimaalselt 50 psi kõrgem sellest rõhust mida amorti saada soovid.

arnea
Rattur

Postitus Postitas arnea » 23. 03. 2025. 19:10

Ei ole proovinud. Ja ei ole ka kuulnud et keegi oleks proovinud. Mille poolest see muidu tavalisest autoventiili südamikust erineb? Rockshoxi service kitiga tulevad uued südamikud kaasa või mõne pildi pealt uurida mille sarnased need on.

https://m.media-amazon.com/images/I/81M ... _QL80_.jpg

Pildi järgi ütles, et see on see large bore core.

Edit: https://schrader-pacific.com/wp-content ... e-Core.pdf selle järgi ütleks, et on .210”-36 Standard Core 054051000. Selle avanemisrõhk on 90psi ja working pressure vaid 250psi. Imelik. Kasutatakse väljapool ettenähtud tööpiirkonda?

Jats36
Rattur

Postitus Postitas Jats36 » 23. 03. 2025. 19:32

Ma ei teagi mis tehniliselt vahet on aga tootjad annavad ühele ventiilisisule "The operating pressure should be less than 20 bar", teisele on määratud kuni 40 jne.

arnea
Rattur

Postitus Postitas arnea » 23. 03. 2025. 20:46

Nojah. Selle õige pikkusega kodarajupi tekitamine ei ole keeruline ja annab garanteeritult hea tulemuse.

Vasta

Mine “Hooldus”