põlved

Kõikvõimalikud mõtted, mis tulevad pähe kui pole ammu sadulasse saanud või oled sinna liiga kauaks jäänud.
Vasta
antz
Rattur

põlved

Postitus Postitas antz » 06. 07. 2003. 17:30

Mul on selline mure, et viimase nädala jooksul ja nüüd pühapäevasel võistlusel hakkasid põlved valutama. Valu on ainult siis kui pingutada, niisama kõndides ei ole valu tunda. Valu tekkib siis kui olen mingi 1-1,5 tundi sõitnud.Sõidu asendis ei tohiks olla kuna pole seda muutnud ja eelmine aasta sellega probleeme pold. Mõned arvasid, et asi võib olla aine puuduses. Äkki keegi targem ja suuremate kogemustega mees oskab nõua anda milles asi olla võib või pean lihtsalt spordiarstile minema.
Viimati muutis antz, 06. 07. 2003. 17:31, muudetud 1 kord.
M: mnt ratas

Kasutaja avatar
Corrosion
Rattur

Postitus Postitas Corrosion » 06. 07. 2003. 17:31

Osta mingit kylmageeli apteekist nagu Deep relief or smth. Tavaliselt on nad mentooliga ja võtavad valu ära. Ise kasutan Deep freeze.
No Pain No Gain

Ruve
Rattur

Re: põlved

Postitus Postitas Ruve » 06. 07. 2003. 17:53

antz kirjutas:Mul on selline mure, et viimase nädala jooksul ja nüüd pühapäevasel võistlusel hakkasid põlved valutama. Valu on ainult siis kui pingutada, niisama kõndides ei ole valu tunda. Valu tekkib siis kui olen mingi 1-1,5 tundi sõitnud.Sõidu asendis ei tohiks olla kuna pole seda muutnud ja eelmine aasta sellega probleeme pold. Mõned arvasid, et asi võib olla aine puuduses. Äkki keegi targem ja suuremate kogemustega mees oskab nõua anda milles asi olla võib või pean lihtsalt spordiarstile minema.
hästi ei usu,et see mingi aine puudusest on,sest millest äkki niisugune ainepuudus :roll: tundub kirurgi kompetentsi kuuluv asi olevat,arsti juurde pead igal juhul minema!Mõni spordiarst võibolla tõesti selliste asjadega rohkem kokku puutunud..

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 06. 07. 2003. 18:52

Corrosion kirjutas:Osta mingit kylmageeli apteekist nagu Deep relief or smth. Tavaliselt on nad mentooliga ja võtavad valu ära. Ise kasutan Deep freeze.
See on tagajärgedega tegelemine :!: . Inimesel ikka mure selles, et mis valu põhjustab. Põhjuseid võib olla rida. Teema on suht põhjalikult läbi käidud e-spordi foorumis. Kugi teema arendus käis jooksu lahtris, siis vaata ja saad vast esmabi :) .
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"

Kasutaja avatar
priidik
Rattur

Postitus Postitas priidik » 06. 07. 2003. 19:00

Vaevalt jah et mingi aine puudus. Põhjusi võib-olla palju: vale passatka - liiga kõrge v. madal sadul, sadul liiga ees või taga, pedaalid üle vaadata - kas võll pole ära vajunud või on klotside asend vale, kas on liikuvad või liikumatud klotsid; vale pikkusega käpad, vale kaugus keskjooksust, vale vändapöörete arv, liiga suur koormus - liiga intensiivne ja kasutad liiga suuri ülekandeid. Kui ratta juures on midagi valesti siis koormuste/mahtude suurenedes kuhjuvad ka traumad ja lõpuks lööb asi välja. See et eelmine aasta polnud häda ei tähenda midagi. Kirjuta täpsemalt kus valu on - põlve eesmine v. tagaosa, seesmine v. väline külg, põlvekedras, põlve sees v. kõõlustes.

Kindlasti pead arsti juurde minema. See on raske sest ARSTE on vähe järele jäänud. Aga arst ei aita kui trauma põhjus pole üles leitud. Pane kõigepealt sadula kõrgus õigeks 0.885 x hargivahe cm-tes = mõõt keskjooksust sadula peal keskjooneni jne.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 06. 07. 2003. 19:06

Kusjuures kõikse labasem variant on see, kui olen olnud ntx just haige ja organismis on veel võike põletik sees, kuigi enesetunne norm. Siis veel sõites väike jahe tuuleke põlvele ja valmis.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"

antz
Rattur

Postitus Postitas antz » 06. 07. 2003. 19:15

valu on põlve eesmises osas ja välimisel küljel. kui istun siis on põlvedes selline väsimuse tunne. ise kahtlustan et olen liiga järsku koormusi tõstnud. nüüd võtan mingiks ajaks kindlasti aja maha. teen aktiivse puhkuse nädalaks ja vaatan mis tunne edasi on ja selle arstil käigu võtan kah kindlasti ja ruttu ette.

Kasutaja avatar
priidik
Rattur

Postitus Postitas priidik » 06. 07. 2003. 21:48

Põlve eesmise osa valu põhjuseks võib olla põlvekedra hõõrdumine vastu põlveliigese liigespindu või põlvekedra kõõluse põletik. Põhjuseks on tavaliselt liiga madal sadul, mäetreeningud ja liiga raskete ülekannete kasutamine. Esineb paljudel ratturitel hooaja alguses kui toimub järsk koormuse tõus. Lahendus: sadula kõrguse reguleerimine, koormuse vähendamine ja kerged rauad. Kerimine, kerimine, kerimine. Jooksmine ja jõutreening vastunäidustatud.

Väliskülje valu lähtub tavaliselt reie tagumise osa lihaste kõõlustest. Kõõlus kinnitub sääreluu eesmisele välimisele osale ja oma teekonnal ületab reieluu alumise osa. Väntamisel kipub see kõõlus edasi-tagasi üle selle reieluu alumise otsa hõõrduma ja tagajärjeks ongi trauma. Endal on kunagi seda häda olnud.
Üldiselt on põhjused samad mis eelmisel juhul kuid sooduatavaks faktoriks on see kui jala pöid võis siis varbad on väntamisel sissepoole ja/või on liikumatud klotsid. Lahendus: varbad väntamisel suunaga väljapoole, klots mis võimaldab pöia liikumist. Kasutatakse ka sidemeid mis aitavad kõõlust fikseerida. See juba spordiarsti rida.

Mul tuleb meelde et sa alustasid hiljuti 500 km/nädalas treeningutega ja tahtsid 10 k veel sel suvel läbi sõita. Ma arvan et loe nõuanded läbi, vaata ratas üle, mine arsti juurde ja võta rahulikumalt.

antz
Rattur

Postitus Postitas antz » 06. 07. 2003. 22:19

täna tarkade nõuaannete eest. ja kindlalt võtan käigu arstile ette ja võtan asja rahulikumalt.

Kasutaja avatar
huko
Rattur

Postitus Postitas huko » 06. 07. 2003. 22:31

Mul oli kah tänavu kevadel vasaku põlvega probleem. Valutas nii perkeleesti ja sääremarja ülaosa oli kah valus... :cry: Kilode kaupa sõin 400-st ibuprofeeni ja liitri jagu kulus ketoprofen-salvi :lol: Ei aidanud. Sõita ei saanud, pühendusin mõttetegevusele: sai kevadtalvel uute kingadega sõitma hakatud ja uurimisel selgus, et vasaku kinga klots oli veitsa rohkem tagapool kui vanadel. Lükkasin klotsi siis ettepoole -aitas.
Põlvedega on mul pidevalt jama, noorena :lol: harrastasin mäesuusatamist ja põlved said kõvasti vatti. Aga selle sääremarjaga oli vast nii, et enne ta nii palju tööd ei teinud ja siis kui koormused tõusma hakkasid, ei pidanud vastu.
Signature sucks! Pilt

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 06. 07. 2003. 23:24

priidik on siin üldiselt juba kõik ära maininud. kinnitada võin oma kogemusest seda, et raske rauaga kangutamise asemel tuleb kadentsi suurendada. algul on harjumatu kuid varsti saad taas sama kiirelt sama pulsi juures edasi kuid põlved tunnevad end paremini. endal on ka vasak pölv löigatud, kõhrekahjustused, ilmselt just mäesuusatamisel tehtud rängematest kobaratest. valu oli sõites ja sõitmise järel just seal kus antz räägib. ei saanud ka peale rasket võistlust näiteks korralikult trepist alla. kusjuures lõplikult tuksi läks põv siis kui veel tavapedaalidega sõitsin. praegu sõidan time cliplessiga ja on vääga hää. spd on haigele põlvele vaid kahjuks.
röntgen ega ka magnetuuring ei pruugi midagi olulist näidata. raha eest saab spetsi visiidile Artrosportkliinikus endises ajakirjandusmajas, seal on neid terve tsunft koos. Kui aga opini asi läheb siis tuleks see muidugi ikka haigekassa raha eest teha.
soovitus külma või möksiga ravida on eriti mõttetu. nagu öeldud - tuleb põhjuseni jõuda ja see kõrvaldada. see pole normaalne kui peale sõitu põlved valutavad. vahet pole kas paned möksi või külma põlvele või rattaraamile kui iga kord valutab. arvan, et ka Corrosionil tasuks priidiku juttu ja enda olukorda analüüsida.
põhimõtteliselt on olemas "magic" aine - glükoosamiinsulfaat, ravimite nimekirjas ta pole. enamus arste usub sellesse, osa mitte. mind lõiganud arst käskis võtta. ise võtan 3x500mg päevas kuni 9 kuud opist möödas ja siis sujuvalt 1x500mg peale. toimeks väidetakse kõhre ainevahetuse paranemist, läbi selle kõhre parem taastumine, lisaks teatav valuvaigistav toime. apteegist, retseptita. google otsing põlve ja aine teemal
mis väljakutse? kiirabil ja politseil on väljakutse, minul on töö...
velo.clubbers.ee velo clubbers

Kasutaja avatar
harles
Rattur

Postitus Postitas harles » 07. 07. 2003. 07:17

erikr kirjutas: põhimõtteliselt on olemas "magic" aine - glükoosamiinsulfaat, ravimite nimekirjas ta pole. enamus arste usub sellesse, osa mitte. mind lõiganud arst käskis võtta. ise võtan 3x500mg päevas kuni 9 kuud opist möödas ja siis sujuvalt 1x500mg peale. toimeks väidetakse kõhre ainevahetuse paranemist, läbi selle kõhre parem taastumine, lisaks teatav valuvaigistav toime. apteegist, retseptita.
Nord Pharma Bio-Clucoseamine Tõnismäe apteegis 60 tabletti ca 180EEK. Kasutasin ise ka preventiivselt kevadel/suve alguses.
Mis ei tapa, teeb tugevamaks!

jan
Rattur

Postitus Postitas jan » 07. 07. 2003. 08:43

Omal parema põlvega ka probleemid - kõhrekahjustus. Sellel kevadel oli juba kolmas artroskoopiline operatsioon, kus kõhretükke eemaldati ja olemasolevat siluti. Probleemide põhjuseks ikka varasem alade valik (nooruses 4-5x nädalas kergejõustik ja võrkpall, siis korvpall, mäesuusatamine, langevarjuhüpped, mägimatkad), mis põlvi korralikult laastasid. Nüüdseks olen kahjuks nendest aladest pidanud põlvede pärast loobuma :(
Alates eelmisest aastast on jäänud ainult rattasõit ja suusatamine. Tänu sellele on põlvede seisund kõvasti paranenud - stabiilsemad, ei valuta enam, vähem raginat põlves jne. Peale selle olen muidugi ka eelpool mainitud Klükosamiini tablette ja Ultrageeli pulbrit tarbinud.
Igatahes Toomas Tein, kes viimase artroskoopia tegi, ütles, et ilma viimaste aastate suusa ja rattatrennita oleks põlve olukord tunduvalt hullem olnud ehk siis tugev lihas on kahjustunud põlveliigest koos hoidnud.
Soe soovitus - kui põlved ikka pikemat aega valu teevad, peaks kindlasti arste külastama ja sellel perioodil treeningmahte vähendama. See aitab arenevat vigastust juba algfaasis leida ja ravil on kokkuvõttes paremad tulemused.

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 07. 07. 2003. 09:11

paar asja tuli veel meelde.
- haige põlv tuleb soojas hoida, nii trennis/võistlusel kui ka tavaelus
- venitusharjutused on väga olulised, muidu hakkavad lühenevad lihased kõõluseid ja liigese osi valesse asendisse sikutama
- arstide nimedest tuli meelde Annus, Kaidu Meitern, Madis Rahu (lõikas mind), lisaks on ka 1 mees kelle nimi ei tule meelde Spordimeditsiini keskuses Tondil. Kuigi mõnelgi neist on vastuvõtte mitmel pool. dr. Rahu järjekord Kiirabihaigla vastuvõtul oli paar kuud.
mis väljakutse? kiirabil ja politseil on väljakutse, minul on töö...
velo.clubbers.ee velo clubbers

Kasutaja avatar
Lauri T
Rattur

Postitus Postitas Lauri T » 07. 07. 2003. 09:17

erikr kirjutas: - haige põlv tuleb soojas hoida, nii trennis/võistlusel kui ka tavaelus
-terve põlv tuleb ka soojas hoida, nii trennis/võistlustel kui ka tavaelus :)

eriti ntx kui lähed külma ilmaga lühikese püksiga sõitma, siis käega katsudes tunned, kuidas põlv on täiesti külm.. tuul on maha jahutanud.. ja kui põlv niimoodi külmast peast tööd peab tegema, siis on igasugused valud varsti majas..

Kasutaja avatar
priidik
Rattur

Postitus Postitas priidik » 07. 07. 2003. 09:39

Mnjah, mina rääkisin nendest kahjustustest mis tekivad muidu terve põlve puhul ja on tingitud põhiliselt ülekoormusest - kas siis otsesest või kaudselt vale passatka vms. kaudu.

Kui põlv on juba eelnevalt traumaga siis võib põlv ka väga vähese koormuse puhul häda tegema hakata. Või on valu ainult ainult ühes st. traumaga põlves jne. See on juba hoopis teine rida ja vajab kirurgide vilunud kätt.

Siin foorumis diagnoosi niikuinii ei pane. Iga juhtum on unikaalne ja vajab personaalset lähenemist/lahendust.

villu
Rattur

Postitus Postitas villu » 08. 07. 2003. 11:38

See võib vabalt lihtsalt kylmast olla , põlved ja käsivarred ju kõige rohkem tuult saavad sõiduga. Suur koormus ka ja ongi olemas.

Kasutaja avatar
jaan
Rattur

Postitus Postitas jaan » 08. 07. 2003. 12:18

Käisin just põlvevaluga arsti juures, kuna mul valutasid põlved peale tugevamat sõitu väga ebameeldivalt. Arst tegi ruttu kindlaks mingi liigesepinna põletiku vms. Enne arsti juurde minekut mõtlesin, et kuidas talle olukorda kirjeldan, valu ju hetkel polnud, noh tema kui proff näppis mu põlvi, haaras kuidagi põlves kinni ja palus mul lihast pingutada, oi oi valu oli olemas küll :) Olen nüüd siis põletikuvastasel kuuril ja söön liigesetoitu. Sõidan rahulikult, sõitu ei lubatud mul katkestada, see pidi väga loll mõte olema. Loodan, et läheb nüüd üle.

Vasta

Mine “Üldfoorum”