8:55 esiratas alla
8:56 number külge
8:57 õli ketile
8:58 viimasesse koridori
Edasi mingid meelde jäänud asjad, ajad arvatuna stardihetkest, kilomeetrid enamuses enda GPS järgi.
00:17, 4 km endurorada. Üllatavalt vähe tuli passida, paari minutiga sai hakkama.
00:48, 10 km, laohoone.
01:27, 17,5 km jõuan järele tegelasele kes seletab, et tema on siin kihlveo tulemusena, et ratast sõitis viimati 15 aastat tagasi, aga hokit ikka vahest mängib. Et peab 10 tunniga ära tulema, siis kukub 4-kohaline summa. Tunneb huvi, et mis ajaga ma plaanin lõpetada. Arvan midagi 9 kanti.
ca 01:30, 18 km esimesed pasteedilõigud, hakkab aimu saama, et täna tuleb pikem päev.
01:37, 20 km jõuab järele Griša, esitab lühiaruande oma rattasaagast ja paneb püsti peal täpiks. Loogiline - nimelise numbriga ei katkestata.
02:05, 24,1 km laskumine Kütioru põhja saab võetud jala. All olev fotograaf tunneb huvi, ega me geele ei taha. Et seal paremal heina sees peaks hulgim olema. Et sinna olla massiliselt pikali pandud.
02:13 TP1. Manustan ohtralt kurki, kaasavõetud geeli ja ühe rullbiskviidi. Vaikselt tiksub ikka rahvast mäest üles. Lahkun 4 minuti pärast. Metsas panen esimese silla peal kerge risu.
02:42, 27,7 km tunnel. Mõned väga vaevatud olekuga tegelased. Maanteel tõstetakse rattaid autodele. Üks Soome naine istub tühja pilguga kivil, siis tõuseb ja lükkab ratta asfaldile. Kruusaka alguses on pr. Flash. Kiidab Jansat ja pakub mulle nimelist Coca-Colat. Tuisu Tõnn olla 11 minuti kaugusel. No selge...
02:51, 28,8 km, rosinad šokolaadis ehk lambakarjamaa. Seejärel ühes madalamas kohas esimene tõsisem chainsuck. Jõuan reageerida, vahele ei tõmba. Aga on ka sõit selles mõttes sõidetud. Enam ei saa üldse jõudu pedaalidele rakendada, silmapilkselt chainsuck. Kusagil seal möödun juba mitmendat korda 1x11 FS rattaga kodanikust, kellel on järjekordselt eest keti maha visanud.
03:34, 34,9 km Kavadi järve äärse legendaarse värava läbin 570 mm lenksuga suure varuga ja tervitan mõttes 750 mm lenksuga vendi. Värav on üsna räsitud olemisega. Chainsuckist on siiber ees.
03:51, 37,5 km Haanjamehe talu. Tee peal sinivalgetes vormides poiss ja tüdruk. Poisil fatty lapiti maas. Tüdruk helistab abi järgi. Sõbral olla ratas puru läinud ja kutt oli talle enda oma andnud. Et sellega polevat midagi enam teha. Jätkan oma sõbra Chainsuckiga lonkides tõusu Vällaka poole.
04:20, 39,8 km Vällaka tipp.
05:21, 46,3 km jõuab järele Kalvi Kitsnik. Tema sõber olla pooleli jätnud ja nüüd tuli omas tempos. Ja et Hilks olla juba ammu pooleli jätnud. Tunneb huvi, et kas mul ka chainsucki esineb. Annan teada, et ma ei oska enam ilma chainsuckita eladagi. Munaka asfalditõusu esimese 15 meetri järel tõmban esimest korda keti korralikult vahele. Lükkan ratta mäkke.
05:42, 47,8 km Munaka tipp. Meelitan keti chainstay vahelt tagasi. Mäe otsas chillivad igasugu vandersellid - Jansa, habemik, tõuksivend, kihlvedaja. TP menüüs olevad pagaritooted ei huvitanud, soovisin seljankat. Kellelgi polnud. Läksin vaatetorni puhvetisse ja meelitasin tüdruku õuna pildiga arvuti tagant leti taha. 0,33 alekokkekstra, klaasi pole vaja. Sai parem küll. Kihlvedaja teatab loobumisest.
05:54, 48,8 km, Mõrvari tipus ootab Kalvi mind järgi. Soovitan tal omas tempos sõita, muidu külmetab mind oodates. Tema jällegi, et ma nägevat kahtlane välja. Juhin austatud härra tähelepanu mu numbrile, et suvalistele tontidele selliseid ei anta ja minu pärast pole vaja muretseda. Tema aga ajab oma joru, et saab aru küll, aga mul olla ees selline nägu, et lähen kohe endast ära. Teen talle ettepaneku parem edasi sõita. Sõidame. Taas pikemalt mu ""lemmikmaastik"" tõusukeste ja pasteedise rööpaga. Tundub, et kõnnin juba samapalju kui sõidan. Kalvi kaob ühel hetkel eest ära. Siit edasi olen sisuliselt üksinda pea 5 tundi.
06:07, pool on tehtud. Äkki tulen 11:30-12:00 ajaga ära?
06:47, 55,6 km näen Plaani heinamaa tõusu algusest kolme tõusu lõpetavat tüüpi.
07:11, 58 km näen Plaani paunalt üles vantsides üht ratturit valge kiivriga heinamaa tipust paunale suundumas. Järelikult on veel keegi mu järel tulemas.
07:22, 60 km märk. Vaikselt hakkab ekstreemi järgi lõhnama. Teen pildi rattast ja märgist, panen juurde, et kõik ok ning viskan FB-sse üles. Et nagu signaal avakosmosest lähedastele ja fännidele.
08:04, TP3. Makaronipann on puhtaks läikivaks küüritud ja õhtupäikese käes ära kuivanud. Tegeldakse ühele katkestanud lätlasele lahenduse otsimisega. Jogurtid ja kohukesed ei veetle. Olin seda ammu otsa lõppenud vorsti ja makaroni Munakast saati oodanud. Jätan arvamuse olukorrast enda teada. Lähen võtan ette saadetud kotist ühe 0,33 padruni. Panen lauale, võtan leiba ja kurki. Kohukestega tegelev näitsik karjatab äkki, et MIS SEE ON?! Vastan, et õlu. Näitsik, et kust see siia sai? Vastan, et kotist võtsin. Kuna taskutes olnud 6 geeli on kõik otsas, võtan kõik, mis kotis on. Arvestades olukorda tundub, et pigem olgu üle kui et puudu tuleb. Äkki ilmub heki vahelt TP-sse klubikaaslane Antti. Esineb melanhoolse sõnavõtuga, mille peale pean vajalikuks talle üks reibas motivatsioonikõne pidada. Jätan ta TP personali lõbustama ja jätkan oma kulgemist.
09:18, 72 km paneb Garmin Edge 1000 pildi kotti. Uskumatu. Olin küll BT ja WiFi välja lülitanud. No mis teha, panen telefonis Endomondo käima. Äkki ongi parem, live jälg avalikus ruumis ikkagi.
09:33, 74,3 km Vihtla järve kuusesingli seinast ronides arvan kuulvat kaugemalt meeste hääli. Et kas keegi hakkab järgi jõudma?
10:00, 77,7 km Väikjärve äärne rohuplats, mille keskel ATV. Metsaservas Silver, kes midagi ergutavat ütleb. Küsin, mis kell on? Üheksateistnullnull, Sul tuled on? Vastan, et ei ole. Selle peale Silver ei ütle midagi. Teab, et olen hull, aga arvan, et mõtles umbes nii, et ilma temata ma metsast välja ei pääse. Teame mõlemad, et tunni pärast saab metsas ainult käsikaudu edasi.
10:23, 80 km märk. Valgusega on lahja. Teen taas pildi märgist ja rattast, panen juurde, et tuju hea, tulen lõpuni ja viskan FB-sse. Imelik on olla. Väsimust pole, külm ei ole. Chainsuck on integreerunud mu DNA heeliksitega. Kisub vist metsikuks see lugu ära. Mingid mõtted tiirutavad peas ringi. Kindlasti pole ma normaalne kui jätkan. Katkestamine aga ei tundu üldse variandina. Nimelise numbri kaotust ei korvaks vist miski. Eriti kui nii vähe

10:43, juba tunde tagasi hüljatud TP4. Kännu otsas mõned tühjad ja üks täis RC Cola pudel, plastkausis hapukurgid. Mahakukkunud purukesed on sipelgad jõudnud kõik minema tassida. Võtsin Colat, kurki, panen ühe geeli. Sukeldun metsa.
11:05, 85,4 km, Taevatrepi laskumise algus. Tulen rattalt maha ja kobamisi mäest alla. Teiselpool Taevatreppi teen veel katse sõita, aga lõppeb kohe nähtamatus rööpas pikalipanekuga. OK, tuleb lükata. Ehk tulen siit 4 tunniga ära. Kui ei, viiega. Koban särgitaskuid, geeli jätkuks hommikuni. Lagedal ja laiematel teedel peaks kuu aitama niipalju, et saab ka vaikselt sõita. Helistan Rihole, et äkki õnnestub mulle kuidagi mingi lamp sebida mõne tee peale. Riho asub autoroolist kaugjuhtimise teel organiseerima. Kusagilt kaugelt kostab hetkeks ATV madalate pöörete häält. Jätkan vantsimist.
11:32, 87,8 km. ATV hääl tuleb üha lähemale, ja ühel hetkel taga kahed tuled. Tuldi mulle 2 masinaga järele? Et mees teada kui hull, aga nüüd katus lendab juba. Kõlab hoopis Antti hääl: "Tere Erik, võta sappa!" Tundus mõistliku pakkumisena. Sõitsin edasi Antti ja ATV vahel. Mingil hetkel tegime peatuse, helistasin Rihole ja palusin häire maha võtta. Panin veel 1 geeli.
12:25, 94,7 km jõudsime järele neljale vandersellile (Jansa, Kaukko Kiisk, habemik ja tundmatu lambiga), kellel oli kamba peale 1 hädine lamp. Edasi siis kuuekesi + ATV. Lõpus asfaldil pakun Anntile, et tehku need 4 ees mis tahavad, tuleme me kahekesi koos üle joone. Ei võtnud pakkumist vastu. Soovis ise viimane olla, kuna eluaegne viimane Hilks oli ammu katkestanud. OK, saagu täidetud tema soov, aga ise peab minust maha jääma, mina lõpus juurde ei keera.
13:24, 101,6 km finiš. Lõpusirge põlevate küünaldega mõlemalt poolt ääristatud, nagu jõuluvana juurde oleks jõudnud. Finišiõlu oli otsas. Spaa oli juba kl 22 kinni pandud. Veeresin hotelli ette ja asusin mudast pealiskihti eemaldama. Teatavat elevust kohalolijate hulgas meie kohalejõudmine muidugi põhjustas. Läksin tuppa ja pesin end puhtaks.
Kell 22:56 jõudsin alla, et midagi veel hamba alla saada. Leti taga olev personal kulutas küllaltki palju energiat sellele, et mulle selgitada kuidas nad kl 23 suletud on. Tegin neile lihtsate sõnadega selgeks, et just tulin rajalt ja ma olen nõus sööma ükskõik mida neil pakkuda on. Pakkuda oli seljankat. Whoa! Mis oleks tüüpilisim maratonijärgne roog ühele ebatüüpilise maratonile. Alles voodisse pikali visates toimus äkiline ümberlülitus ja jalad, mis polnud endast kogu päeva jooksul märkugi andnud, lõid äkki tuld täis. Kõva 2 tundi läks, enne kui magama jäin.
Special thanks:
Ivar, Ivo, Silver, Antti, Riho, Karin, Viljar

SRAM X.0 GXP hammakad.

SRAM X.0 10speed tagavahetaja

SRAM x.9 10speed esivahetaja

SRAM X.0 gripshiftid

Northwave Striker Carbon 5 kingad