ghetto tubeless

Kummidele kohe oma foorum ;-)
Foorumi reeglid
Kõik siia postitatud ostu- ja müügikuulutused kustutatakse. Kuulutuste jaoks on eraldi foorumi alajaotus.
Vasta
Kasutaja avatar
siim_s
Rattur

ghetto tubeless

Postitus Postitas siim_s » 04. 06. 2009. 21:06

Hakkasin täna katsetama selle õpetuse järgi.

Rehv: Racing Ralph evo, non-UST, 26 x 2.1, kasutatud umbes poolteist hooaega koos sisekummiga
Pöid: Mavic Deetraks (tutikas, 2009)
20" sisekumm
Hutchinsoni tubelessi vedelik

Kõik läks alguses üllatavalt lihtsalt. Õhku muidugi põrandapumbaga sisse ei saanud, aga kiirelt jooks pagasnikusse, Statoili ja väikese pusimise peale võttis ilusti rõhu sisse.

Nüüdseks on kuskil tunnike möödunud, aga endiselt visiseb ja ajab õhku välja. Kusjuures peamiselt rehvi külgedelt, aga natuke ka liitekohast. Tundub, et sai natuke liiga vähe lateksit vist sisse. 20" sisekummi ääri ma veel ära lõiganud pole.

Nüüd paar küsimust neile, kes sama asjaga katsetanud:
1) kaua võtab tavaliselt aega, et kumm hakkaks õhku pidama? juhul kui ta ikka hakkab...
2) kas on võimalik, et kumm ei sobigi ja jääbki külgedelt õhku läbi laskma? või piisava koguse lateksi korral peaks saama suht iga rehvi õhku pidama?
3) kui ma nüüd peaks tahtma lateksit juurde panna, kuidas seda kõige õigem teha oleks? hetkel enda loogika järgi pakuks, et õhk välja, natuke äärest paotada ja sealt siis niipalju lateksit sisse pressida kui parajasti soovi on ja rõhk uuesti kompressori abil sisse. Või oskab keegi omast kogemusest selle maha laita ja/või mingi parema tegutsemisviisi soovitada?

Kasutaja avatar
siim_s
Rattur

Re: ghetto tubeless

Postitus Postitas siim_s » 05. 06. 2009. 08:41

õhtul jätsin 2,5 bari sisse, hommikuks oli alles vähem kui 1. tuleb vist ikka korralikult lateksit juurde lisada.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 05. 06. 2009. 08:49

Tegin sama asja läbi eelmine kevad. Alguses oli pidama saamine raske. Just külgedelt mullitas agaralt. Üldiselt soovitatakse võtta jooks horisontaalselt kätte ja kõigutada. See peaks "määrima" külgi ja randi kohti. Igatahes sisin jäi kohe vaiksemaks. Ja siis paned horisontalselt jooksu maha ning aeg-ajalt käid teistpidi keeramas.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"

Kasutaja avatar
vigurivänt
Rattur

Postitus Postitas vigurivänt » 05. 06. 2009. 14:18

Stans õpetas ikka korralikult raputama jooksu käes, et rugin igasse soppi pääseks. Olen omal mitmeid rehve pidama saanud ja seda esimese korraga. Löön suht max-i lähedase rõhu sisse ja loksutan. Seda vedelikku olen ka üsna kasinalt pannud, vaid 50 ml, kusagilt on meeles et 75 ml soovitati vähemalt panna.
Kui kumm on peal, siis saab ventiili sisu välja keerata ja otse sealt august juurde lisada, pole vaja enam randi peale ajamisega jamada. Pudelil on peenikene otsik kaasas tavaliselt.
Tark ei torma!

Kasutaja avatar
siim_s
Rattur

Postitus Postitas siim_s » 05. 06. 2009. 15:12

panin lateksit juurde (kiskusin lihtsalt ääre veidi lahti) ja nüüd paistab seis parem olevat. Homme hommikul on tõehetk ja siis kui vähegi kannatab, lähen kõrvemaale katsetama.

kui peaks olema, et kumm endiselt õhku välja ajab, kas siis võib eeldada, et sõites toimub see kordades kiiremini kui toas seistes? või lööb sõit just lateksi vajalikku kohta ja parandab "haavad"?

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Postitus Postitas mart » 08. 06. 2009. 11:24

siim_s kirjutas: Rehv: Racing Ralph evo, non-UST, 26 x 2.1
Pöid: Mavic Deetraks
20" sisekumm
Hutchinsoni tubelessi vedelik

... Homme hommikul on tõehetk ja siis kui vähegi kannatab, lähen kõrvemaale katsetama.

kui peaks olema, et kumm endiselt õhku välja ajab, kas siis võib eeldada, et sõites toimub see kordades kiiremini kui toas seistes? või lööb sõit just lateksi vajalikku kohta ja parandab "haavad"?
Kuidas pidama on jäänud?
Tööpaeval, kui ilm ilus, sõidan 5 km. Puhkepäeval olen korduvalt teinud lausa 7 km.

Kasutaja avatar
siim_s
Rattur

Postitus Postitas siim_s » 08. 06. 2009. 11:40

hommikuks oli küll veidi rõhku välja läinud, aga mitte palju ja nii otsustasin ikkagi isetehtuga rajale minna. see õigustas ennast 100% ja kõik toimis ilusti finišini. muuhulgas sain ka elu parima EEC koha (370), mis minu entusiasmi kõvasti kasvatas ja nüüd plaanin ilmselt ka esijooksuga sama teha kui olen reservõppuse läbinud ja metsast tagasi.

kahjuks tuli aga järgmisel päeval peale võistlust kerge tagasilöök. rõhk oli vajunud juba sinna 1 kanti. egas midagi, lõin jälle juurde ja läksin sõitsin veidi Palukülas ringi. Täna hommikul taas rõhk väljas nii et väga jätkusuutlik see süsteem siiski ei ole. potentsiaalsed põhjused: üsna palju kasutatud ja mitte-tubeless kumm, kehv lateks (mingi hutchinsoni asi hawaiist) või endiselt vähe lateksit. järgmise katsetuse jaoks plaanin ette osta uue Rocket Roni (tavaversioon).

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 08. 06. 2009. 11:51

siim_s kirjutas:...Täna hommikul taas rõhk väljas nii et väga jätkusuutlik see süsteem siiski ei ole. potentsiaalsed põhjused: üsna palju kasutatud ja mitte-tubeless kumm, kehv lateks (mingi hutchinsoni asi hawaiist) või endiselt vähe lateksit...
Tavakummi tubelessiks tegemisel on ettevalmistav etapp ülioluline. Kui sa ei saa kummi pidama enne kui rajale lähed, siis ongi jama käes. Sõites kui kumm natuke tössi vajub, hakkavad randid järgi andma. Samuti arvesta, et sisisedes läheb osa lateksit kaduma kah. Ehk vaja lisada algetapis vajadusel (ventiili kaudu nt). Ise kasutasin Stansi ruginat, mis on hää kraam kindlasti.

Minul ei olnud pidama jäämisega probleeme. Loobusin sellest süsteemist pigem tavakummi õrnuse tõttu. Liiga palju jama oli augukestega. Käigus oli siis tava RR.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"

Kasutaja avatar
siim_s
Rattur

Postitus Postitas siim_s » 06. 07. 2009. 14:49

reedel, st õhtul enne Kalevipoja RM sain kätte Rocket Ron 2.25 kummi ja hakkasin seda esijooksule (mingi vanem WTB SpeedDisc pöid) sama meetodiga installima. Üks erinevus oli veel, et Hutchinsoni lateksi asemel kasutasin Schwalbe Doc Blued. Kuigi vedelikku läks lõpuks sisse pea terve potsik, ei saanudki hommikuks normaalselt õhku pidama. paarist kohast randi juurest ja paarist kohast külje pealt vihises ikka korralikult õhku välja. kallutamine küll aitas veidi, aga päris heaks ikkagi ei saanud nii et Kuremaal panin kiirelt enne võistlust õhukummi sisse. Peale Elva RM & Xdreami hakkan vast uuesti proovima, ehk siis juba Stansi vedelikuga. sportlik hasart hakkab vaikselt tekkima selle teemaga :) samas on varsti vaja uusi jookse nagunii ja need on plaanis päris tubelessid soetada.

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 06. 07. 2009. 15:08

mul ka doc blue ei ole toiminud tubeless ready kummi õhukindlaks muutmisel. mullusel Pariisi 24h esimesel ringil pidin juba õhukummi sisse panema, kuigi seina ääres seistes hoidis 4 atti üle öö sees.
mis väljakutse? kiirabil ja politseil on väljakutse, minul on töö...
velo.clubbers.ee velo clubbers

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Postitus Postitas mart » 06. 07. 2009. 18:38

siim_s kirjutas:Rocket Ron 2.25... ei saanudki hommikuks normaalselt õhku pidama. paarist kohast randi juurest ja paarist kohast külje pealt vihises ikka korralikult õhku välja. kallutamine küll aitas veidi, aga päris heaks ikkagi ei saanud
Täpsusta, kumba RoRo mudelit testid - kas rahvakumm perfomance või võistluskumm evolution?
Ja miks valisid 2.25"? Kaalunälgijana oleks 2.1" juures olnd kaaluvõit ca 60g per kumm.
Tööpaeval, kui ilm ilus, sõidan 5 km. Puhkepäeval olen korduvalt teinud lausa 7 km.

Kasutaja avatar
siim_s
Rattur

Postitus Postitas siim_s » 06. 07. 2009. 19:28

mart kirjutas: Täpsusta, kumba RoRo mudelit testid - kas rahvakumm perfomance või võistluskumm evolution?
Ja miks valisid 2.25"? Kaalunälgijana oleks 2.1" juures olnd kaaluvõit ca 60g per kumm.
kumm on pärit miski Cube ratta pealt, seega ei oska öelda, kas performance või evo. minu kaal mõõtis igatahes talle välja 424 grammi, mis on schwalbe kodulehe järgi pigem lähemal hoopis 2.1 evo kaalule. 2.25 "valisin" kuna muud eriti valida polnud ehk siis soodne pakkumine võtta uue ratta alt pärit kummid (teine oli RaRa ja läks ühele teisele rattale). mulle meeldib ka mõte paremast veerevusest ja haarduvusest laiema kummi puhul, aga üldiselt ma ei usu, et ma siin suurt vahet tunnetan. kaaluga samamoodi, gramme poolitama ei viitsi hakata - tuleb võtta, mis (soodsalt) antakse ;)

Kasutaja avatar
siim_s
Rattur

Postitus Postitas siim_s » 18. 05. 2012. 09:43

Eelmisel kevadel tehtud ghetto tubeless pidas 2011 hooaja kenasti vastu. Peale Haanja 100 enam ei sõitnud, nüüd kevadel võtsin ratta konksu otsast alla ja kiskusin lahti (vaja rumm vahetada). Meeldiv üllatus oli, et peale rõhu välja laskmist jäi lõigatud sisekummi ja väliskummi liitekoht endiselt väga hästi kokku. Soovi korral oleksin võinud lihtsalt uue lateksi sisse kallata ja oleksin põrandapumbaga kenasti rõhu sisse löönud. Minu sümpaatia ghetto tubelessi suhtes kasvas veelgi, aga sel hooajal liigun siiski stansi kollase teibi ja UST ventiiliga kuna tundub kergem nii kaalu kui teostuse mõttes.

Vasta

Mine “Kummid”