algaja2 kirjutas:Kas need A-3300 jupid (Shimano Sora?) on siis väga viletsad?
Ei ole väga viletsad. Käigud vahetavad ära ja kõik toimib täitsa kenasti. Mul sõber täitsa sõidab soraga ja on rahul (praeguseks on küll ratas mõne aasta seisnud ja ta pole leidnud viitsimist ratta selga ronida kuid see ei ole seotud sellega, et rattajupid kehvad oleksid või ei töötaks). Teine sõber sõidab tiagraga ja on ka rahul. Käib isegi võistlemas selle rattaga ja kui tahab, siis paneb mul särgi lurtsti püksi (mul on ultegra).
105 on natuke parem, töötab pehmemalt ja vahetab täpsemalt kui sora ja Tiagra.
Üldlevinud arusaama kohalt peaks shimano MNT gruppide puhul 105-st algama see parem seeria, millega kannatab harrastajatel juba võistlemisega tegeleda.
RBR foorumis tõstatati kunagi küsimus, et kui suur erinevus on reaalses kasutuses 105 ja ultegra seerial. Siis mitmed võistlejad ütlesid, et koht, kus vahet märgatakse on püsti spurtides ja siis täispinge all käike vahetades. Siis pidi ultegra natuke paremini vahetama kui 105. Igatahes ei pidavat vahe mitte mingil juhul nii suur olema, et selle pärast võistlusel ükski koht kaduma läheks.
Nii palju kui erinevaid MNT foorumeid lugenud olen, siis on 105 - ultegra - dura ace omavahelised vahed üsnagi väikesed. Hüpe sora - Tiagra->105 peaks andma oluliselt märgatavama edasimineku kui 105->ultegra.
See, kui hästi käigud vahetuvad, sõltub paljudest asjadest, mitte ainult sellest mis seeria vahetid sul on. Kui aeg ajalt trosse ja kõriseid vahetad, siis on ka madalamad seeriad täiesti sõidetavad.