Alaseljavalud
Alaseljavalud
Oskab keegi nõu anda. Probleem siis selles, et nii 15-20km sõidu järel olenemata kas mnt või mtb hakkab alaselg valutama. Selletõttu peab üsna tihti selga sirutama. Valuga on ka selline lugu et mõni trenn tekib see kiiremini ja mõni trenn ei pane seda justkui tähelegi või lausa puudub.
1.Probleem võib olla vales sõiduasendis, mida olen küll reguleerinud aga oleks vaja nõu (kasvõi netilinki kus täpselt mõõdustik olemas)
2.Probleem võib olla nõrkades seljalihastes, mistõttu tegin talvel jõusaalis seljale harjutusi aga ikka valu tuleb tagasi.Probleem juba eelmisest aastast, aga võrreldes aastaga on valu nagui väiksemaks jäänud!
1.Probleem võib olla vales sõiduasendis, mida olen küll reguleerinud aga oleks vaja nõu (kasvõi netilinki kus täpselt mõõdustik olemas)
2.Probleem võib olla nõrkades seljalihastes, mistõttu tegin talvel jõusaalis seljale harjutusi aga ikka valu tuleb tagasi.Probleem juba eelmisest aastast, aga võrreldes aastaga on valu nagui väiksemaks jäänud!
Üks võimalike põhjuseid on liig kõrge sadul või on lenks sadulasuhtes liiga madalal või on stemm liiga pikk.
http://www.jimlangley.net/crank/bikefitchart.html
http://www.jimlangley.net/crank/bikefitchart.html
Lugu selline, et löö Google'sse sisse nt "bike fit" ja tuleb .... Lisaks muidugi foorumi enda otsing antud teemal.
See millal sul konkreetse sõidu ajal selg valutama hakkab võib sõltuda ka nt erinevast pinnase ebatasasusest (vibra) ja ilmast (tuul). Omal on viimasel ajal bike'ga sõites selline situatsioon, et seljavalu tekib, kuid kaob ära mõne aja pärast. Pigem peaks seda vist kanguse kui valuna käsitlema.
See millal sul konkreetse sõidu ajal selg valutama hakkab võib sõltuda ka nt erinevast pinnase ebatasasusest (vibra) ja ilmast (tuul). Omal on viimasel ajal bike'ga sõites selline situatsioon, et seljavalu tekib, kuid kaob ära mõne aja pärast. Pigem peaks seda vist kanguse kui valuna käsitlema.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Lower back hurts Stem too low or too long mhh see võib olla probleem; must strain back to reach bars; äkki keegi tõlgiks selle(pead venitama/pingutama...et ulatuda ..)or seat may be too high causing rocking when pedaling selle kohta võib niipalju öelda et iste on küll kõrge olen ise 185cm pikk kah aga hüplemist sadula peal küll ei toimu ja jalg on isegi põlvest piisavalt kõver.
Try raising the stem/handlebars; still hurts?; try shorter stem; check and adjust seat height..mhh siin on mõtlemisainet aga enne ei tasu vast lühemat stemmi muretseda kui kindlat põhjust ei ole teada..
Try raising the stem/handlebars; still hurts?; try shorter stem; check and adjust seat height..mhh siin on mõtlemisainet aga enne ei tasu vast lühemat stemmi muretseda kui kindlat põhjust ei ole teada..
Just. Pead liigselt ette küünitama, et lenksust haarata. Ehk venitad ja koormad selga.IFF12 kirjutas:...must strain back to reach bars; äkki keegi tõlgiks selle(pead venitama/pingutama...et ulatuda ..)...
velo clubbers
oke ..kui netist vaadata siis siin ikka päris palju matejali ja mõnda lehte vaadates tuleb kadedus peale mis võimalused eemal ikka on...ratturi asendi valimine ratta seljas jne..see on ikka omaette teadusharu!Mati kirjutas:Just. Pead liigselt ette küünitama, et lenksust haarata. Ehk venitad ja koormad selga.IFF12 kirjutas:...must strain back to reach bars; äkki keegi tõlgiks selle(pead venitama/pingutama...et ulatuda ..)...
Kui istud rattaseljas, peaks esirumm jääma lenksutaha peitu (see muidugi sügavalt individuaalne aga nii jämmelt võttes täpne). Kui näed rummu lenksust endapool on stemm liiga pikk.IFF12 kirjutas:Try raising the stem/handlebars; still hurts?; try shorter stem; check and adjust seat height..mhh siin on mõtlemisainet aga enne ei tasu vast lühemat stemmi muretseda kui kindlat põhjust ei ole teada..
kui sel viisil rummu järgi vaadata sobivat lenksupikkust- siis eeldab see seda, et sadul on täpselt õigel kõrgusel ja kaugusel-veiko kirjutas:Kui istud rattaseljas, peaks esirumm jääma lenksutaha peitu (see muidugi sügavalt individuaalne aga nii jämmelt võttes täpne). Kui näed rummu lenksust endapool on stemm liiga pikk.IFF12 kirjutas:Try raising the stem/handlebars; still hurts?; try shorter stem; check and adjust seat height..mhh siin on mõtlemisainet aga enne ei tasu vast lühemat stemmi muretseda kui kindlat põhjust ei ole teada..
minu arust on suht täpne valem kui jalgade pikkus mõõdetud jalgevahelt korruta 0.886 ja kauguse keskjooksust uuri kuskilt netist välja enda järgi.
siis otsi mugav asend lenksule juba edasi, kasvõi rummu järgi...
Mul näiteks oli mitu aastat tagasi ka alaselja kangeks muutumise probleem. See ilmnes eelkõige pikematel sõitudel, tavaliselt peale 40 km või umbes nii. Eriti karm oli Tartu Rattarallil paaril korral -- lõpupoole tuli iga 10 km tagant korraks pukist maha tulla ja selga venitada, muidu muutus peaaegu väljakannatamatuks. Tegin siis kahte asja:
1) omaenda (suht napist) tarkusest nihutasin sadulat tahapoole niipalju kui andis, kuna arvasin tundvat, et istun õige pisut liiga kõveras
2) ühe rattamehe soovitusel, kes arvas et mul lihtsalt alaselja lihased nõrgad (ja kelle kohta ei oska öelda kui tark ta oli aga ilmselt palju targem kui ma ise) lülitasin oma talveperioodi-jõusaaliprogrammi sirgete rippuvate käte ja sirgete jalgadega maast kangi tõstmise nii kõrgele, kuni selg sirge.
Kas üks neist aitas või mõlemad korraga, aga igatahes peale seda kadus see probleem pea täielikult ära ja nüüd pole mitu aastat olnud. Seejuures midagi muud pole eriti muutunud -- sama raam, sama lenks, samalaadsed sõidud jms. Võibolla ainult sõidutehnika on (õige pisut) paremaks läinud.
Muidu olen multisportlane, rattasõit u. 30% trennist/võistlustest, aastane läbisõit 1000-1500 km.
-strix
Tartu Nelikürituse tsainiku unistus: saaks ükskord juba M70 klassi, küll siis paneks, lammutaks ja võtaks järjest karikaid...
1) omaenda (suht napist) tarkusest nihutasin sadulat tahapoole niipalju kui andis, kuna arvasin tundvat, et istun õige pisut liiga kõveras
2) ühe rattamehe soovitusel, kes arvas et mul lihtsalt alaselja lihased nõrgad (ja kelle kohta ei oska öelda kui tark ta oli aga ilmselt palju targem kui ma ise) lülitasin oma talveperioodi-jõusaaliprogrammi sirgete rippuvate käte ja sirgete jalgadega maast kangi tõstmise nii kõrgele, kuni selg sirge.
Kas üks neist aitas või mõlemad korraga, aga igatahes peale seda kadus see probleem pea täielikult ära ja nüüd pole mitu aastat olnud. Seejuures midagi muud pole eriti muutunud -- sama raam, sama lenks, samalaadsed sõidud jms. Võibolla ainult sõidutehnika on (õige pisut) paremaks läinud.
Muidu olen multisportlane, rattasõit u. 30% trennist/võistlustest, aastane läbisõit 1000-1500 km.
-strix
Tartu Nelikürituse tsainiku unistus: saaks ükskord juba M70 klassi, küll siis paneks, lammutaks ja võtaks järjest karikaid...
-
- Rattur
Re: Alaseljavalud
Sõidu ajal jääb alaselja vasak pool valusaks,üks võimalikest põhjustest olla jalgade erinev pikkus ja aitama sel puhul pidi klotsi alla seibide panemine.Küsimus oleks siis kui palju neid seibe sinna panema peaks,on sel puhul mingi kindel reegel ka või käib asi katse-eksituse meetodil?Enam vähem kindel on, et lühem on parem jalg ja sõiduasend peaks rattal kah paigas olema(lenks on sadula suhtes veidi kõrgemal kui targad raamatud ja netisaidid õpetavad)
Alaseljas asub keha raskuskese, st et kõik kehale mõjuvad füüsikalised jõud mõjutavad ka meie vaest alaselga ning mõõdetav pinge on võrreldav 10 x korrutisega ( pikem jutt, miks see nii on- biomehaanika). Ehk siis pea 70% inimestest on seljaga mingeid kaebusi. "Kangus" alaseljas võib olla selgroolülide kõrvalekalle normaalasendist - not worry - kiropraktik ragistab kondid paika 10 minutiga. Näiteks Jaak Lill, Pirita purjespordikeskuses, Tallinn. Ise käisin peale kukkumist tallinna maratonil ja ragistamine aitas.
Believe it or not, non-cyclists sometimes think they have something interesting to say, have an interesting hobby, or an interesting experience to relate. Still, for the sake of propriety, you must act as if you care. Feel free, as they talk, to pleasantly daydream about biking. Just smile and say, "Absolutely," from time to time.
Minu teada tehakse seljavalude leevendamiseks spets harjutusi, mis treenivad hoopis teisi lihaseid, kui jõusaalis tehtavad. Seega jõusaalis pumpamine võib ehk küll tiba aidata, kuid otseselt see probleemi ei likvideeri.
Kondiväänajatega on nagu ta on... sai ka ühe juures käidud. Ta tahtis et tema juures käidakse ikka 5 korda nädalas. peale kuuajast käimist hakkasin tema ravimeetotites kahtlema, rahast hakkas ka kahju ning lõin käega. Kui selg ongi natukene kõver (enamusel inimestest on), no las ta siis olla. Töökaaslase päästis ta küll selgroooperatsioonist, kuid minule tema ravimeetodid eriti tuntavat mõju ei avaldanud.
Spordiarst luges mulle sel kevadel koormustesti ajal ka kõvasti viletsa kehahoiaku kohta moraali. Tuli selline lasteaialapse tunne peale, kuid kipun arvama et tal võib õigus olla.
Kondiväänajatega on nagu ta on... sai ka ühe juures käidud. Ta tahtis et tema juures käidakse ikka 5 korda nädalas. peale kuuajast käimist hakkasin tema ravimeetotites kahtlema, rahast hakkas ka kahju ning lõin käega. Kui selg ongi natukene kõver (enamusel inimestest on), no las ta siis olla. Töökaaslase päästis ta küll selgroooperatsioonist, kuid minule tema ravimeetodid eriti tuntavat mõju ei avaldanud.
Spordiarst luges mulle sel kevadel koormustesti ajal ka kõvasti viletsa kehahoiaku kohta moraali. Tuli selline lasteaialapse tunne peale, kuid kipun arvama et tal võib õigus olla.
Eks sealt see probleem algab, valu siin ja seal. Ma arvan, et spordiarst loeb igale ratturile selised sõnad peale, et õlad hoiavad longu ja selg ette küürus – mis teha, ratturid nagu T.Kangert väidab , ei saa lubada omale lihasmassi kasvu kõrgemale kui vöökoht, sest see mõjutab hapnikutarbimist raskel pingutusel ja ebasoodsas suunas. Ise olen läinud kolm aastat tagasi üle rangele ÜK treenimisreziimile, et min 3x nädalas ( aasta läbi) ca 40-50min on kõhust alates ainult ülakeha tugevdamine, nii keha raskust kasutades kui ka hantleid – esiteks ülakeha jõu treenimine parandab lihastevahelist koordinatsiooni ( tehniline maastikusõit) seega kaudselt parandab ka rattasõidu tehnikat aga peamine kasutegur sellise spordiala puhul on lihaste elastsus omadus ja viskoossus – ehk siis tarumade neutraliseerimine, luustiku kaitse ( põrutused,rangluud, ribid jne); leian, et mitte professionaalse ratturina on terve kehahoiak ja lihastoonus olulisem väärtus kui kaotatud tunnid rattasadulas. Kui labaselt öelda, siis Pro ratturil on alakeha Dura-Ace ja ülakeha Acera, eesmärk võiks olla harrastusratturile terve keha Ultegra nt
Head upgrade`imist!
Head upgrade`imist!
Believe it or not, non-cyclists sometimes think they have something interesting to say, have an interesting hobby, or an interesting experience to relate. Still, for the sake of propriety, you must act as if you care. Feel free, as they talk, to pleasantly daydream about biking. Just smile and say, "Absolutely," from time to time.
Kuna olen alates talvest alaseljavaludega maadelnud, siis mõned näpunäited:
1. Esiteks tuleks ära käia röntgenis (saatekirja saab perearsti käest)
2. Seejärel tuleks külastada mõnda pädevamat ortopeedi (nt. Prof. Raie Magdaleena ortopeediakeskuses).
Mõte on selles, et kõigepealt tuleb teha selgeks kas valusid põhjustab äkki paigast nihkunud disk. Seejärel määrab ortopeed edasise ravi. Kas siis manuaalteraapia, laserravi või midagi muud.
Ma tõmbasin talvel suusatades selja ära kuid hakkasin ravima tagajärge mitte põhjust. Mulle tehti erinevaid süste ning elektrodünaamikat kuid tegelik põhjus oli mujal. Kevade mahutreeningutel lõi valu jälle sisse ning hetkeseisuga pole pea poolteist kuud rattaga saanud treenida.
Peale pikki järjekordades ootamisi sain siiski vastuvõtule ning ortopeed ütles röntgenipildi põhjal kohe milles probleem. Nimelt on üks disk koormuse tõttu paigast nihkunud ning manuaalteraapiaga peaks kõik jälle paika saama.
1. Esiteks tuleks ära käia röntgenis (saatekirja saab perearsti käest)
2. Seejärel tuleks külastada mõnda pädevamat ortopeedi (nt. Prof. Raie Magdaleena ortopeediakeskuses).
Mõte on selles, et kõigepealt tuleb teha selgeks kas valusid põhjustab äkki paigast nihkunud disk. Seejärel määrab ortopeed edasise ravi. Kas siis manuaalteraapia, laserravi või midagi muud.
Ma tõmbasin talvel suusatades selja ära kuid hakkasin ravima tagajärge mitte põhjust. Mulle tehti erinevaid süste ning elektrodünaamikat kuid tegelik põhjus oli mujal. Kevade mahutreeningutel lõi valu jälle sisse ning hetkeseisuga pole pea poolteist kuud rattaga saanud treenida.
Peale pikki järjekordades ootamisi sain siiski vastuvõtule ning ortopeed ütles röntgenipildi põhjal kohe milles probleem. Nimelt on üks disk koormuse tõttu paigast nihkunud ning manuaalteraapiaga peaks kõik jälle paika saama.
Kiropraktik tõmbabki diskid õigesse asendisse tagasi, kuna lihased ümber selle on üsna sitked, siis eks nad taha oma väärasendisse uuesti tagasi vajuda aga paari nädalaga peaks kiropraktiku juures selle asja pidama saama ( 1x nädalas). Mul endal läks tuim valu üle pistvaks valuks peale kukkumist ja samamoodi oli väike nihe sees.
Parem kiropraktik (või taastusraviarst, nt dr Ilves?) laseb sul edaspidi mingeid harjutusi ka teha, et stabiliseerivaid lihaseid tugevdada jne, on elu ilusam. Asju lihtsalt paika ragistada võid ise tooli peal.wylde kirjutas:Kiropraktik tõmbabki diskid õigesse asendisse tagasi, kuna lihased ümber selle on üsna sitked, siis eks nad taha oma väärasendisse uuesti tagasi vajuda aga paari nädalaga peaks kiropraktiku juures selle asja pidama saama ( 1x nädalas).