Käisin eile sõitmas ja mõlgutasin igasuguseid mõtteid nagu ilmselt me kõik. Üks mõttelõng viis organismi erinevate noh ... seisundite või rezhiimideni.
Soojenduste ja venituste põhimõttest ja vajadusest saan ma aru. Millest ma aga aru ei saa, on cooldown, ehk siis selle va organismuse puhkeseisundisse viimine.
Suudab keegi mulle lahti seletada, kuidas erinevad trenni-/võistlusseisund puhkeseisundist? Mis toimub organismis ühel või teisel juhul ja miks on see puhkeseisundisse viimine oluline?
Ja kui juba ... siis kuidas seda läbi viiakse (üleminekut) ning mille järgi seda jälgida, et ma olen nüüd punktist A punkti B jõudnud. Polar s710i'l on olemas ka recovery funktsioonid, millega ma hetkel midagi mõistliku teha ei oska.
Priidik oli meil siin vist väheke teadjam mees igasugustes treeningut puudutavates asjades aga kes suudab midagi tarka öelda - kuulan huviga.
EDIT: Viited kirjandusele, mida kusagilt raamatukogust leida võib või keegi laenata soovib on ka teretulnud.
Organismi töörezhiimid
Re: Organismi töörezhiimid
Ma ei oska kohe muhvigi kosta. Puhkeseisundist saan veel aru aga seda ma küll ei tea mis asi see võistlusseisund on? Mis sa selle all mõtled?dumper kirjutas: Priidik oli meil siin vist väheke teadjam mees igasugustes treeningut puudutavates asjades aga kes suudab midagi tarka öelda - kuulan huviga.
EDIT: Viited kirjandusele, mida kusagilt raamatukogust leida võib või keegi laenata soovib on ka teretulnud.
Algtõed peaksid ikka ise selgeks tegema. Oli kunagi idee koostada mingi materjal kogunenud kirjandusest aga tasuta tööd hetkel teha ei taha.
Tunnistan ausalt, et ma olen/olin seda posti tehes terminoloogia osas harimatu - kivi minu kapsaaeda.
No kuidas ma seletan ... kunagi oli siin mingi uudis ühest ag2r ratturist, kes peale a la 200km võistlust nii 60-70km koju väntas. Enamus arvas, et eks tal külmad õlled kodus ootamas olid aga lõpuks keegi ütles, et organism oli vaja puhkeseisundisse viia. Kui ta oli vaja kuhugi viia, siis järelikult ta oli kusagil, KUST viia
Mille jaoks see pagana cooldown siis nii oluline on, et tüüp autoga sõitmise asemel rattaga läks?
No kuidas ma seletan ... kunagi oli siin mingi uudis ühest ag2r ratturist, kes peale a la 200km võistlust nii 60-70km koju väntas. Enamus arvas, et eks tal külmad õlled kodus ootamas olid aga lõpuks keegi ütles, et organism oli vaja puhkeseisundisse viia. Kui ta oli vaja kuhugi viia, siis järelikult ta oli kusagil, KUST viia
Mille jaoks see pagana cooldown siis nii oluline on, et tüüp autoga sõitmise asemel rattaga läks?
Cooldown'i üks kasulik omadus on lihastest jääkainete väljaviimine. Neid põhjuseid on palju, miks lihased tahavad pärast koormust lõdvestamist ja venitamist... Südame seisukohalt oli ka mingi põhjus, aga seda ma ei mäleta. Detailides on see teema üsna keeruline, kuid põhitõed treeninguks saab raamatutest, mis õpetavad HR järgi treenima (kõik läved, laktaadi kuhjumine, warmup, cooldown ja erinevate HR tsoonide mõju on neis kirjeldatud).
S710i recovery funktsiooni kasutan ise ainult intervalltreeningul. Kuid eelnevalt viidatud raamatutest leiad muidki õpetusi (näiteks võimaluse teada saada, kui kurnav konkreetne treening sinu jaoks oli).
S710i recovery funktsiooni kasutan ise ainult intervalltreeningul. Kuid eelnevalt viidatud raamatutest leiad muidki õpetusi (näiteks võimaluse teada saada, kui kurnav konkreetne treening sinu jaoks oli).
Re: Organismi töörezhiimid
Recovery funktsioon j@lgib, kui kiirest langeb pulss mingi kasutaja poolt antud n@itajani. S@ttida saab ka recovery aega ja vaadata saavutatud pulsi taset. Nii saab selgitada organismi seisundit, s.t. k6rvalekalded tavalisest normist t@histavad/hoiatavad yletreenitust v6i alavormi. Kumb neist, see s6ltub treenija eelnevast tasemest ja treeningukoormusest. Lisaks on Polaril veel CoolDown , mis on m6eldud nn. l6dvestuseks ja piimhappe lihastest eemaldamiseks peale trenni.dumper kirjutas:... siis kuidas seda läbi viiakse (üleminekut) ning mille järgi seda jälgida, et ma olen nüüd punktist A punkti B jõudnud. Polar s710i'l on olemas ka recovery funktsioonid, millega ma hetkel midagi mõistliku teha ei oska.
tuksub-sõidan, tuksub-sõidan, tuksubtuksubtuksub - pean pausi...
Spordibiokeemiast siis
sai just asjakohaline eksam tehtud. Cooldown on oluline vaid kõrge intensiivsusega pingutuse järel, 80% Vo/max puhul näiteks. Laktaat kuhjub ka põhiliselt anaeroobse pingutuse puhul, vere ph langeb ja tekib väsimus, mis ongi juba organismi kaitsereaktsioon, ehk siis organism ise läheb üle energiasäästlikumale resiimile. 2 tunnise rattasõidu lõppedes (av/ pulss 60-70% maximumist) teha kerge nö pealesõit, ehk siis 15 minutit kerget spinningut kerge ülekandega ja ongi kõik!
Believe it or not, non-cyclists sometimes think they have something interesting to say, have an interesting hobby, or an interesting experience to relate. Still, for the sake of propriety, you must act as if you care. Feel free, as they talk, to pleasantly daydream about biking. Just smile and say, "Absolutely," from time to time.