6 asja, mida enamus rattureid teevad valesti.
6 asja, mida enamus rattureid teevad valesti.
.
Viimati muutis Ermo, 08. 03. 2011. 15:59, muudetud 1 kord.
Sõida, aga ära mölise
.

Re: 6 asja, mida enamus rattureid teevad valesti.
tegelikult veel väiksemgi - 2% kaalu kaotust peamiselt higistamise tagajärjel vähendab sooritusvõimet 20%. Kui 5% ja rohkem juba kadunud on (ntx 70kg mehe puhul 3,5kg) siis tuleb hakata otsima lähimat kohta, kuhu hospitaliseeruda.Ermo kirjutas: 5 % vee kaotust langetab sooritusvõimet 20 %.
Enne kestvat pingutust on soovitatav veevarude täiendamisele mõelda juba enne, isegi eelmise päeva õhtul hakata vaikselt vett või spordijooki imema. Kindlasti tuleb juua 2h-0,5h enne võistlust - väikestes kogustes, mitte korraga magu loksuma.
.
Viimati muutis Ermo, 08. 03. 2011. 15:59, muudetud 1 kord.
Sõida, aga ära mölise
.

mismoodi enne sõitu? ega ometi mitte enne sõitma hakkamist külmade lihastega? enne ikke võiks rahulikult soojaks sõita, siis venitada ja siis treeninguga alustada.. onju nii..Ermo kirjutas:1. Venituste tegemata jätmine. Venitusi tuleb teha vähemalt 5 min enne ja pärast sõitu. Parim raamat, milliseid venitusi teha, "Stretching" Bob Anderson

venitus ju ongi omamoodi soojendus. venitama ei pea "raksuga", vaid vaikselt.Lauri T kirjutas:mismoodi enne sõitu? ega ometi mitte enne sõitma hakkamist külmade lihastega? enne ikke võiks rahulikult soojaks sõita, siis venitada ja siis treeninguga alustada.. onju nii..Ermo kirjutas:1. Venituste tegemata jätmine. Venitusi tuleb teha vähemalt 5 min enne ja pärast sõitu. Parim raamat, milliseid venitusi teha, "Stretching" Bob Anderson
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
hästi varustatud raamatupoodides on saadaval väike raamat - venitus- ja võimlemisharjutused sportlastele. väga hea raamat.Rom kirjutas:Kas on kusagil mõned pildid või õpetus millistele lihastele tuleks venitades eritähelepanu pöörata peale rattasõitu![]()
Ja mismoodi neid venitusi õigesti sooritada sest vales asendis sooritus võib kasu asemel mitte midagi anda.
mul on mingi sats harjutusi mille kunagi netist printisin, viimati küll oli see link surnudRom kirjutas:Kas on kusagil mõned pildid või õpetus millistele lihastele tuleks venitades eritähelepanu pöörata peale rattasõitu![]()
Ja mismoodi neid venitusi õigesti sooritada sest vales asendis sooritus võib kasu asemel mitte midagi anda.

aga valesti tegemise tagajärg on tavaliselt hullem kui mittemidagi.
mul selg tõsiselt jupsis. nüüd olen ca 1,5 aastat regulaarselt seljalihastele harjutusi teinud ja võiks öelda, et hoopis teine tubakas. see hooaeg pole seljaga probleeme olnud (ptüi, ptüi, ptüi). kiropraktik (rahvakeeli kondiväänaja) näitas ca 10 harjutust ette ja oli igati abiks. tõsi ta on, et tahab päris kõva tahtejõudu, et iga päev 20 minutit venitada viitsiks, aga asi on end kuhjaga ära tasunud.
Ma olen jällegi rattaõpikutest ja netist lugenud et magu tuleb just vett täis juua. Soovitatakse ka treeningul täis maoga harjutada - et sa harjuksid täis maoga pingutama. MTB ja vahel ka MNT võistlustel käib vahel kole andmine nii et pole aega juuagi. Siis on hea kui see sama pudelitäis mis raamil vedeleb sul juba kõhus loksumas on. Magu on reservuaar ja sealt tilgub vedelik vaikselt soolde ja edasi verre. Tavaliselt kui ma trenni lähen kallan endale 0.5l kraanivett kohe sisse.Arbo kirjutas: Kindlasti tuleb juua 2h-0,5h enne võistlust - väikestes kogustes, mitte korraga magu loksuma.
ma olen jälle nii kuulnud, et enne mnt grupisõitu võid kurguni täis kaanida, aga enne mtb sõitu mitte mingil juhul. kuna intensiivsused stardist alates on erinevad. mine tea mis see õige on, nõuab katsetamist lihtsalt.priidik kirjutas:Ma olen jällegi rattaõpikutest ja netist lugenud et magu tuleb just vett täis juua. Soovitatakse ka treeningul täis maoga harjutada - et sa harjuksid täis maoga pingutama. MTB ja vahel ka MNT võistlustel käib vahel kole andmine nii et pole aega juuagi. Siis on hea kui see sama pudelitäis mis raamil vedeleb sul juba kõhus loksumas on. Magu on reservuaar ja sealt tilgub vedelik vaikselt soolde ja edasi verre. Tavaliselt kui ma trenni lähen kallan endale 0.5l kraanivett kohe sisse.Arbo kirjutas: Kindlasti tuleb juua 2h-0,5h enne võistlust - väikestes kogustes, mitte korraga magu loksuma.
Vot-vot, seda enam, mul on just MTBs olnud sagedamini et alles 25-30 km pärast saad mahti pudeli järele haarata. Aga on olnud ka MNT sõidus nii et alles pärast 1.5h sõitu antakse rahu ja lastakse juua. Üldiselt ma üritan võistluste eel ja ajal vee tarbimist nii timmida et väga kusele ei ajaks. Muidu on kellad kui minut enne starti vaatad nõutult põõsa poole ja mõtled et krdi-krt.
mul on alati täpselt sama jama, enne starti käi kusel koguaeg ja siis ikka min enne starti on tunne, et võiks veel minna. Eriti jama on siis, kui veel see suurem häda onpriidik kirjutas:...Üldiselt ma üritan võistluste eel ja ajal vee tarbimist nii timmida et väga kusele ei ajaks. Muidu on kellad kui minut enne starti vaatad nõutult põõsa poole ja mõtled et krdi-krt.

no suurema hädaga probleeme juba pole. 4-6 h enne võistlust hommikul sööd putru jms. nii, et viimase kangi paned ikka enne võistlust kindlasti ära. Väiksem häda võib küll enne starti üllatada - võistlusärevusindrek kirjutas:mul on alati täpselt sama jama, enne starti käi kusel koguaeg ja siis ikka min enne starti on tunne, et võiks veel minna. Eriti jama on siis, kui veel see suurem häda onpriidik kirjutas:...Üldiselt ma üritan võistluste eel ja ajal vee tarbimist nii timmida et väga kusele ei ajaks. Muidu on kellad kui minut enne starti vaatad nõutult põõsa poole ja mõtled et krdi-krt.

Trennis tuleb sõita sama kiirest, kui võistlusel. Või isegi natuke kiiremini!
....äkki sa mõtled selle all "Jõu- ja venitusharjutusi igaühele" (R. Jalak; I. Neissaar). Saadaval kindlasti Spordimeditsiinikeskuses.tarmo kirjutas:hästi varustatud raamatupoodides on saadaval väike raamat - venitus- ja võimlemisharjutused sportlastele. väga hea raamat.Rom kirjutas:Kas on kusagil mõned pildid või õpetus millistele lihastele tuleks venitades eritähelepanu pöörata peale rattasõitu![]()

Ma tooks sellest raamatukesest välja shiukse venitustharjutuse nagu PLV ehk "pingutus-lõdvestus-venitusmeetodi". See on kolmeetapiline:
1. Pingutad lihast )mingi 5 seki);
2. Lõdvestad;
3. Venitada lihast staatiliselt (selleks oleks nt. stretching= kujutab endast aeglast venitusasendi sissevõtmist ning järgnevat staatilist asendi hoidmist (vähemalt 10-30 sek))
NB! Eelneva staatilise pingutuse ülesanne on lihase SOOJENDAMINE. Hästi väljavenitatud lihas tõmbub kokku märksa suurema jõu ja kiirusega!
Ise üritan ikka enne võistlust (no enne muidugi jääb selleks alati nii vähe aega

Korralik painutamine nõuab ikka täiega enese ületamist

just seesama raamat.ii kirjutas: Peale võistlust ei ole see oluline, vaid selle pärast, et järgmine päev lihas ei valutaks, vaid ka, et lühendatud lihaste puhul ei tekiks pingeid liigesteks (nt. põlv)![]()
Korralik painutamine nõuab ikka täiega enese ületamist, aga hiljem tasub ära (lihase võime kasvab kiiremini)
peale võistlust või trenni tuleks igal juhul lihaseid venitada. see kehtib eriti ka veel talvise jõusaali tsükli ajal. lühenenud ja venitamata lihast on väga kerge järgmises trennis vigastada, rebestada....mida iganes. rääkimata sellest, et venitamata lihastega võivad jalad nagu pakud hiljem tunduda.
eksäklitarmo kirjutas:just seesama raamat.ii kirjutas: Peale võistlust ei ole see oluline, vaid selle pärast, et järgmine päev lihas ei valutaks, vaid ka, et lühendatud lihaste puhul ei tekiks pingeid liigesteks (nt. põlv)![]()
Korralik painutamine nõuab ikka täiega enese ületamist, aga hiljem tasub ära (lihase võime kasvab kiiremini)
peale võistlust või trenni tuleks igal juhul lihaseid venitada. see kehtib eriti ka veel talvise jõusaali tsükli ajal. lühenenud ja venitamata lihast on väga kerge järgmises trennis vigastada, rebestada....mida iganes. rääkimata sellest, et venitamata lihastega võivad jalad nagu pakud hiljem tunduda.

Painutan nii kuis jaksan 

tirtsutamine
hiljutine kogemus pea 24h kestnud võistluselt - peale (esimese ala -72km jooksu) starti oli hirmus pissihäda... lase või säärde. Aga meeskonnakaaslased julgustasid edasi panema... ja ennäe, mõne tunni möödudes oligi pissihäda läinud;)
Tegemist on organismis moodustuva esmase uriini taaskäibessevõtuga... Rahvakeeli öeldakse veel, et piss lööb pähe... mingeid mentaalse tegevuse häireid ei täheldanud.
Tegemist on organismis moodustuva esmase uriini taaskäibessevõtuga... Rahvakeeli öeldakse veel, et piss lööb pähe... mingeid mentaalse tegevuse häireid ei täheldanud.
Re: tirtsutamine
Holly shitArbo kirjutas:hiljutine kogemus pea 24h kestnud võistluselt - peale (esimese ala -72km jooksu)

Mis võistlused need veel on. Kas selliseid on ka eestis. Endal on praegu vaid 50% tõenäosus, et Tallinna Maratoni (42 km) läbi jooksen.
Minu lugupidamine
Trennis tuleb sõita sama kiirest, kui võistlusel. Või isegi natuke kiiremini!
sama kogemus mul. kui häda pole selline, et kohe umbes püksi tuleb, siis kannatan stardis ära ja hiljem häda kaobArbo kirjutas:hiljutine kogemus pea 24h kestnud võistluselt - peale (esimese ala -72km jooksu) starti oli hirmus pissihäda... lase või säärde. Aga meeskonnakaaslased julgustasid edasi panema... ja ennäe, mõne tunni möödudes oligi pissihäda läinud;)

velo clubbers
Eestis, Eestis ja lähemal, kui arvata võiks...Andrus K kirjutas:Holly shitArbo kirjutas:hiljutine kogemus pea 24h kestnud võistluselt - peale (esimese ala -72km jooksu)![]()
Mis võistlused need veel on. Kas selliseid on ka eestis. Endal on praegu vaid 50% tõenäosus, et Tallinna Maratoni (42 km) läbi jooksen.
Minu lugupidamine
http://www.esport.ee/index_comp.php?por ... on=season5
Maanteel olen natuke kadentsi jälginud 90 ga ei ole viitsinud talluda ca 80 on endal eestis keskmine. Jälgisin grupis mõni pani nagu vedrujänes arvatavast 110ga urmas karlson vajutas ilmselt 60ga raske käiguga ja sujuvalt. Usun et see on natuke ka sõidustiilist kinni.
Bikega pole kadentsi jälginud eestis maanteel ei sõida. Mõnikord võiks kusagil alpides lauge kruusaka peal vaadata.

Bikega pole kadentsi jälginud eestis maanteel ei sõida. Mõnikord võiks kusagil alpides lauge kruusaka peal vaadata.
lihased ei muutu lühikeseks ühe trenniga! Teen venitusi korra nädalas(vahest kaks korda) ja hoian lihtsalt mingit taset...lihaseid ei ole mõtet liiga välja venitada,see ei anna üldse jõudu-kiirust juurde.Kui tahad lihasmassi kasvatada,siis pead kogu aeg venitama,sest muidu lihased lihtsalt ei kasva.Mul on jalad vabalt spagaati läinud,aastaid tagasi...jooksimisel võib sellest veidi kasu olla(samm ei tohi ju väga lühike olla),aga rattasõidus niisuguste lihastega ei saagi väga tugevalt sõita! Lihased taastuvad muidugi kiiremini kui venitada ja põhjuseid miks venitada on veel..aga rattaga sõites tuleks venitada kergelt,mitte valupiiril...niiet mingit eneseületamist pole mõtet teha.tarmo kirjutas:just seesama raamat.ii kirjutas: Peale võistlust ei ole see oluline, vaid selle pärast, et järgmine päev lihas ei valutaks, vaid ka, et lühendatud lihaste puhul ei tekiks pingeid liigesteks (nt. põlv)![]()
Kevadel oli Juoksija-lehe paberversioonis artikkel, kus oli mõõdetud/võrreldud kõvade venitajate ja ei-nii-venitajate jooksmise ökonoomsust. Jäigemad jooksid ökonoomsemalt! --> Polnud vaja skeletti nii aktiivselt koos hoida ja energiat kasutati rohkem edasiliikumiseks.Ruve kirjutas:...jooksimisel võib sellest veidi kasu olla(samm ei tohi ju väga lühike olla)...
Kokkuvõtteks oli öeldud, et venitama peab, aga mõistusega.
Signature sucks! 

venitused ja muu kasulik
tuksub-sõidan, tuksub-sõidan, tuksubtuksubtuksub - pean pausi...
Nimetage mulle palun üks hästivarustatud raamatupoodtarmo kirjutas:hästi varustatud raamatupoodides on saadaval väike raamat - venitus- ja võimlemisharjutused sportlastele. väga hea raamat.Rom kirjutas:Kas on kusagil mõned pildid või õpetus millistele lihastele tuleks venitades eritähelepanu pöörata peale rattasõitu![]()

Ermo kirjutas:1. Venituste tegemata jätmine. Venitusi tuleb teha vähemalt 5 min enne ja pärast sõitu. Parim raamat, milliseid venitusi teha, "Stretching" Bob Anderson
2. Kaotatud aja tagasitegemine. Kooli, töö või mingi muu segava teguri pärast jääb trenn tegemata ja siis järgmisel päeval tehakse topelt. Õige on treenimine regulaarselt ja progresseeruvalt.
3. Kohe alguses hakata kangutama. Trenni / enne võistluse algust tuleb ennast rahuliult soojaks sõita, kuni "... tunned higi oma kiivri patjadel.". Kohe kangutamine kahjustab lihaseid.
4. Liiga vähe joomine. Enamik inimesi higistab saalis veloergomeetril sõites nagu "sead". Väljas rattaga sõites higistatakse täpselt sama moodi, ainult et tuul kuivatab higi. Juua tuleb regulaarselt iga 15 min järel, isegi kui ei tunta janu. Janu tunne on märk sellest, et joomise edasilükkamisega on venitatud liiga kaua. 5 % vee kaotust langetab sooritusvõimet 20 %.
5. Peale võistlust või treeningut mitte lõdvestamine. Peae võistlust tuleks vähemalt 5 min peale sõita. Samuti on treeningu lõpp ja sõidu lõpp erinevad asjad. Treeningu lõpp on siis, kui lõpetad pingutuse ja sõidu lõpp siis, kui astud rattalt maha. Sinna vahele peaks jääma 5 - 10 - 15 min, e. seni kuni hingamine taastub.
6. Sõidetakse liiga suurtel käikudel. Rusikareegel on, et kadents peaks olema 90 p/min. Vali käigud vastavalt sellele.
Allikas : MTB Action 2003 May, lk 77/78.
NB. Tõlkida ei viitsinud, panin rohkem mälu järgi.
ma lisaks siia veel ühe asja, millele samuti mba mingi aeg viitas:
- planeeritud tugevatel trennipäevadel tehakse liiga kergelt ja järgnevatel puhkepäevadel liiga tugevalt.
sealt ma lugesin välja ühe huvitava asja - värsket kurki ei tasu enne võistlust süüa - ei seedi äraPeeter kirjutas:tarmo kirjutas:
Bingo! Raamat olemas. Lisaks sai soetatud veel "Teadmisi sportlase toitumisest" R.Jalak, V.Ööpik, M.Mardna hind 50.

Peeter kirjutas:Bingo! Raamat olemas. Lisaks sai soetatud veel "Teadmisi sportlase toitumisest" R.Jalak, V.Ööpik, M.Mardna hind 50.-tarmo kirjutas:no siis on vist läbi müüdud. helista sport.med.keskusesse, äkki seal on veel.
BTW - thnx m8!
kustkohast selle siis lõpuks said?
olen isegi raamatupoodidest taolist kirjandust vaadanud kuid mis spordiga seotud on ainult a?la raske või kergejõustiku ajalugu.
Spordimeditsiini keskusest, Tondi tänaval Audentesega ühes majas.Rom kirjutas:Peeter kirjutas:Bingo! Raamat olemas. Lisaks sai soetatud veel "Teadmisi sportlase toitumisest" R.Jalak, V.Ööpik, M.Mardna hind 50.-tarmo kirjutas:no siis on vist läbi müüdud. helista sport.med.keskusesse, äkki seal on veel.
BTW - thnx m8!
kustkohast selle siis lõpuks said?
olen isegi raamatupoodidest taolist kirjandust vaadanud kuid mis spordiga seotud on ainult a?la raske või kergejõustiku ajalugu.