Aluraam pinges

Remont ja hooldus
Vasta
nerd04
Rattur

Aluraam pinges

Postitus Postitas nerd04 » 02. 12. 2008. 10:41

Kuidas käitub aluraam pikaajalise pinge all? Loogiline oleks, et mitte nii vastupidavalt kui terasraam.
Vahetasin Shimano rummusisese käikari Srami vastu, mis on kitsam, niiet ka tagumine ratas sai keskkohast kitsam. Kui Shimano rummuga läks tagaratas paika ilma raami kokku painutamata, siis nüüd tuleb ratta kinnitamisel raam pinge alla painutada. Loodan et saite aru :?

Kasutaja avatar
Villem T
Rattur

Re: Aluraam pinges

Postitus Postitas Villem T » 02. 12. 2008. 11:22

Ära jama pane seibe vahele.

Kasutaja avatar
Soobel
Rattur

Postitus Postitas Soobel » 02. 12. 2008. 11:58

No miski sentimeetri-pooleteise raadiuses painutamine ei tohiks paanikat tekitada?
mustal taustal helendab must vari

Kasutaja avatar
Villem T
Rattur

Postitus Postitas Villem T » 02. 12. 2008. 12:22

Milleks endale jama kaela kutsuda? 1 asi on pinges torud, sealt edasi ei ole dropoudid (rummukinnitused?) paralleelsed jne. Oleks minu ratas ma küll ei lubaks, aga praegusel juhul - andke minna.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 02. 12. 2008. 12:52

A kui palju see reaalne vahe vana ja uue rummu korral on? Ja kas peab kohe karujõuga painutama või lihtsalt eksentrik lükkab kokku asju veits?
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"

nerd04
Rattur

Postitus Postitas nerd04 » 02. 12. 2008. 13:02

Mõõtnud veel ei ole, aga tunde ja mälu järgi öeldes kuni 4 cm. Veidi tuleb peale suruda, et kinnitusmutter keermest võtma hakkaks, siis tõmbab "ekstsentrik" juba. Vahetati töökojas, paar mutrisarnast objekti/seibi? on dropauti ja rummu vahele juba töökojas pandud. Ise poleks asjast teadlik olnudki, kui poleks ketti hakanud maha võtma (lõdvemale laskma).
Kui nüüd veel seibe lisada, siis lükkab vist tagumise ratta ühele poole paralleelselt jalratta pikiteljega kõrvale?

Kasutaja avatar
m6mm
Rattur

Postitus Postitas m6mm » 02. 12. 2008. 21:12

Kui sa painutad raami 4 cm kokku, siis kuidas saad olla kindel, et mõlemad pooled painduvad võrdselt ja samast kohast? kui sul praegu jookseb võll paralleelselt raamiga, siis peale sellist painutust ei saa sa ju kindel olla? Seibide puhul jääb võll igal juhul otse, isegi kui ratas on natuke paremal või vasakul. Eks insenerid parandavad mind, kui ma eksin.

seen
Rattur

Postitus Postitas seen » 02. 12. 2008. 22:02

4 cm on ikka kahtlaselt palju. Piisavalt seibe sa tõenäoliselt lisada ei saa - võll jääb lühikeseks. Tõsine meistrimees
võib ehk asja oma silmaga nähes mingi lahenduse leida.
seen

nerd04
Rattur

Postitus Postitas nerd04 » 02. 12. 2008. 23:24

nujah :shock: läheb kui lepase reega

Kasutaja avatar
Soobel
Rattur

Postitus Postitas Soobel » 03. 12. 2008. 12:09

No 4cm on tõesti karm number ja on ka võimalus raam peesse keerata. On võimalus saada mikropraod raami, tükki välja ehk ei murra nagu siis, kui üritad äärekivisse sõidetud bemmi alumiiniumveljest mõlki välja painutada. Ja kui pressidki raami kokku ja saad selle rummu sinna alla, kuidas siis hammasrattad omavahel vaatavad, kas ei tekki ohtu keti mahaviskamiseks? Ja kui see kitsam ratas all on ja sa kuival asfaldil otse läbi porilombi sõidad - mitu märga jälge su taha jääb, kaks või üks, kui sirgelt sõidad?

(Kogemused on ka vanaaegsetele ratastele miskite 7-8hammasrattaliste kassettidega rummude allapanemisest, seal on ka rummu laiuste erinevused pikkades sentimeetrites. Ja mis te arvata, kas on kerge panna sinna seda? Painutada raami nii, et hammasrattad kohakuti jääks ja ratas samal ajal koera jooksma ei hakkaks ja raam ka otseks jääks? Uskuge mind, see on üks koledamaid ettevõtmisi rattaremondis üldse, kui näiteks nõukaakal kellegi rattaga õnnetus juhtus ja ta ketti maha hakkas loopima, siis oli kõigil mõistus otsas ja vaadati uue ratta järele)
mustal taustal helendab must vari

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Postitus Postitas mart » 03. 12. 2008. 15:50

nerd04 kirjutas: Vahetasin Shimano rummusisese käikari Srami vastu, mis on kitsam, niiet ka tagumine ratas sai keskkohast kitsam. nüüd tuleb ratta kinnitamisel raam pinge alla painutada. Mõõtnud veel ei ole, aga tunde ja mälu järgi öeldes kuni 4 cm.
Shimano nexus 7 rummu laius (raamil tagahargi vahe) 135mm, sram spectro 7 130mm, sram spectro 12 elan 145mm, sram spectro 3 118mm, sram spectro 5 122mm.
Aru ma ei saa, kust see 4cm tekib?
Tööpaeval, kui ilm ilus, sõidan 5 km. Puhkepäeval olen korduvalt teinud lausa 7 km.

Kasutaja avatar
Villem T
Rattur

Postitus Postitas Villem T » 03. 12. 2008. 16:24

Äkki on mõnel cm ja mm sassi läinud?

nerd04
Rattur

Postitus Postitas nerd04 » 03. 12. 2008. 20:57

ok, julguse kokku võttes selgus mõõtes, et vaba ruumi on max 14 mm uue rummu ja raami vahel. Paanikaosakond täitis plaani. Keegi pole sündinud joonlaud käes.
Niiet vast mikropragusid ei teki.
To Mart: kui enne oli Nexus 8, siis nüüd on Spectro 5. Kas Nexuse mõõdud on arvestatud koos trummelpiduriga? Spectro viiel on nn jalgpidur, st trummelpiduri osa puudub (on ka selle võrra kergem). Tegelt saigi ratas hulka kergem Spectroga.

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Postitus Postitas mart » 04. 12. 2008. 10:29

nerd04 kirjutas:ok, julguse kokku võttes selgus mõõtes, et vaba ruumi on max 14 mm uue rummu ja raami vahel. Paanikaosakond täitis plaani. Keegi pole sündinud joonlaud käes.
To Mart: kui enne oli Nexus 8, siis nüüd on Spectro 5. Kas Nexuse mõõdud on arvestatud koos trummelpiduriga? Spectro viiel on nn jalgpidur, st trummelpiduri osa puudub (on ka selle võrra kergem). Tegelt saigi ratas hulka kergem Spectroga.
Ma pole hiromant, kes kõiki foorumlaste rattamõõte teab, opereerisin sinu algandmetega.
Paanikaosakonda poleks tekkinud, kui oleks viitsitud/suvatsetud teema algatamisel kirja panna, mis mudeli mille vastu vahetati. Seetõttu ka vastamine umbkaudne ja veniv. Ma poleks hakand kõiki numbreid sulle ette laduma, kui oleks kohe teadnud, et shimano Nexus 8 speed drum brake on downgradetud sram spectro 5 speed coaster brake vastu .
Kui minna ümber- ja väljavahetamise teed, siis ilma joonlauata ja nihikuta pole mõtet susserdada.
Tööpaeval, kui ilm ilus, sõidan 5 km. Puhkepäeval olen korduvalt teinud lausa 7 km.

nerd04
Rattur

Postitus Postitas nerd04 » 05. 12. 2008. 00:04

mart kirjutas:
nerd04 kirjutas:ok, julguse kokku võttes selgus mõõtes, et vaba ruumi on max 14 mm uue rummu ja raami vahel. Paanikaosakond täitis plaani. Keegi pole sündinud joonlaud käes.
Ma pole hiromant, kes kõiki foorumlaste rattamõõte teab, opereerisin sinu algandmetega.
Paanikaosakonda poleks tekkinud, kui oleks viitsitud/suvatsetud teema algatamisel kirja panna, mis mudeli mille vastu vahetati. Seetõttu ka vastamine umbkaudne ja veniv. Ma poleks hakand kõiki numbreid sulle ette laduma, kui oleks kohe teadnud, et shimano Nexus 8 speed drum brake on downgradetud sram spectro 5 speed coaster brake vastu .
Kui minna ümber- ja väljavahetamise teed, siis ilma joonlauata ja nihikuta pole mõtet susserdada.
Minu postitus polnud kellegi ründamiseks, "paanikaosakond" tähendas mu esialgset pakkumist 4 cm osas. Käin siin infot saamas, mitte kemplemas. Vabandan, et väljendusin arusaamatult. Peace

Vasta

Mine “Hooldus”