Ahhaa, ma ise olen Tartus olles suhteliselt samas kandis, et sedavõrra nõu andmine ehk lihtsam.
Ringidega on see hea, et neid saab alati kahte pidi läbida, seega vajadusel keera ise ümber.
Maanteeringidest ehk selle kandi popim on nö. Roiu ring, ehk siis Tartust Ülemiste poole minnes keerad ära Kurepalu teele, sealt sõidad kuni Roiuni, kust keerad Kaagvere/Luunja peale ja seikled Räpina mnt.'le ja sealt linna tagasi. Sõltuvalt kust ja kuidas sa linna läbid, tuleb kokku 34-35 km.
Minu lemmikring on Tartust Võru mnt.'d välja, Põlva ristist keerad Põlva mnt.'le, Vana-Kuustes sõidad üle raudtee ja sõidad läbi Reola Kurepalu teele välja. Siin saad juba valida, kas sõidad otse linna, või teed ringi eelmise kirjeldatu arvelt pikemaks. Vana-Kuustest Kurepalu teele jõudmiseni väga vähe liiklust ja mõned vahvad (või siis mittevahvad
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
) üles-alla künkad, ainult Reola raudteejaama juures olevast haruteest ülesõit on maanteerattaga sihtimist vajav. Lõhkusin just ühe kummi seal ... Vana-Kuustest üle raudtee tulles on baigimeestel variant ka otse Roiu peale minna. Valides Kurepalu teele jõudes otse Tartusse tagasi keeramise saad Võru mnt. ülesõidukohast mõõtmist alustades ringi pikkuseks kusagil 26km.
U. 17km ringi saad, kui lähed Võru mnt.'d välja ja keerad üle lennujaama tee Külitse peale ja sealt Tartusse tagasi tuled. Seda saad pikendada Külitsest Haagele sõites, mida saab veel pikendada Haagelt üle Ilmatsalt Tallinna mnt.'le minnes, mida saab omakorda pikendada üle Kärevere ja Kärkna Jõgeva mnt.'le minnes, mida saab omakorda pikendada üle Vasula Jõhvi mnt.'le minnes, mida saab veel pikendada Aovere ristist Luunja peale minnes, mida saab veel pikendada üle Kurepalu Tartusse tagasi tulles, kuhu saab veel selle teisena kirjeldet ringi ka otsa liita
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Ühesõnaga lõputult variante, kombineerimaks endale sobiv ring. Miinuseks ainult tihe liiklus Tallinna mnt.'l aga see on ainult jupike. Plussiks pidevalt linna lähistel olemine, et kui juhtub midagi enda või rattaga (tuul on liiga vastu ja tuju paha, või leiab kumm kivi/naela
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
) on hea laibakat järele kutsuda.
Pikematest ringidest on kindlasti rattaralli erinevate aastakäikude ringid. Näiteks üle Tartu-Pangodi-Elva-Tartu - kunagine RRi lühike ring (ei viitsi kontrollida, kas ka praegune) - miski 60km uksest-ukseni sinu kandist lähtudes.
Ise joonistasin nii nädal tagasi Tartu-Pangodi-Elva-Puhja-Tartu ringi (85km) ja Pangodist-Puhjani oli väga vähe autosid. Samas päris kontoritoolist pole väga mõistlik sellisele ringile ronida ...
Maastikusõidu osas olen ma närb nõuandja, sest minu arust lähim sobilik koht on Vooremägi, kuid see ei pruugi olla hea mõte enne kui mõni kopikas treeningtunde/kilomeetreid selja taga. Nagu ma ennist ütlesin - rõõm sõidust ja sära silmades peab alles jääma
Kombineeri endale eelpool nimetatutest sobivaid ringe ja radu ja keera vahel ka mõnest tundmatust teeotsast sisse.
Edu!