Uurin siin juba pea nädal aega Rattaid. Vaatasin kõigepealt netis ringi ja siis kõik Pärnu poed läbi aga vajan ikkagi foorumlaste abi.
Otsin omale head maastikuratast, millega igapäevaselt sõita- tööle, linna, maale, kalale läbi metsa ja kruusa. Tihti metsarajale päris ronima ei hakka kuid hea ratta puhul miks ka mitte. Võistlustel osalema ei hakka ja hübriidi ka kindlalt ei taha.
Hind kuni 1000€ ülimalt hea põhjenduse puhul ainult! Reaalselt kahtlen juba 800€ juures! Pikkus 183cm ehk 18"-20". Kuigi ideaalis peaks 20" paras olema siis praktikas tundus ebamugav kui jalad maha panin.
Jõuame imeliku pealkirjani. Miks just mehanniga, mitte müüjaga?! Võtsin luubi alla mõned konkreetsed rattad ning nende detaile uurides hakkasid välja tulema nn tüüpvead, millest ükski täie mõistuse juures müüja ei hakka kliendile rääkima. Lisaks need eksitavad müügitrikid/reklaamid. Näiteks sai hiljuti pesumasin ostetud 5kg aga kodus õpetust uurides tuli välja, et 5kg võib panna ainult ühe või kahe programmiga. Noh saite aru küll mu mõttest. Üldiselt on kogu tehnikaga sellised viperused. Lisaks ei hakka müüja seletama kliendile varujuppidest ja nende saadavusest. Seletan lahti järgnevas näites:
http://www.veloplus.ee/toode/Ratas-Meri ... nine-21753
Hinnaklassis esimene ratas, millel on juba "korralik" õhk õli amort. Konks ratta juures on aga pidurid. Tundub, et teiste klotside kasutamiseks tuleb ka kettad ringi vahetada:
http://forums.mtbr.com/brake-time/shima ... 03433.html
Vaevalt ma müüjalt selle kohta midagi teada oleks saanud. Mehaanik on aga neid juba ilmselt tuhandeid vahetanud ja teab rohkem varujuppide kohta rääkida.
Alustasin sellest rattast:
http://www.veloplus.ee/toode/Ratas-Meri ... line-23368
Mis asi on "DERA-F"? Kui ma ei eksi siis Shimano M390-9 peaks Acera seeriast olema?! Lisaks mingi totakas Suntouri esiamort, mida topitakse absoluutselt kõikidele odavama--keskklassi ratastele. Ma olen seda ratast väga tõsiselt igatpidi kaalunud ning kõik on OK peale hargi. Need odavama otsa Dracod ilmselt sobiksid ka, mis ülevaateid lugedes peaksid päris korralikud olema.
Kasutatud ratastest siis see ainult silma jäänud:
viewtopic.php?f=143&t=37413
Enamvähem korralik Rock Shoxi hark (olen alati nende fän olnud). Darti tootmine lõpetati aga nüüd ära. Kasutatud ratta ostmine on muidugi väga raske. Kui ma õigesti aru sain siis on sellel isendil juba teine omanik. Kui mõni kasutaja oleks äkki nõus minema testima seda ratast?
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Üldiselt, mida ma rattalt nõuan on hea esiamort ja kergelt hooldatavad detailid, millele saab ilusasti varujuppe kohapealt. Ratas peaks olema piisavalt kvaliteetne, et ma saaks sellega ikka mõned aastad julgelt ära sõita, ilma, et peaksin mingeid juppe upgrade'ima hakkama. Võibolla see Suntouri nüss polegi nii hull ja minu sõidustiili puhul täitsa piisav aga nagu juba mainisin siis ei tahaks lihtsalt uuel rattal kohe juppe välja vahetama hakata. Pärnus jäi ka üks eelmise aasta Fuji silma, Rock Shox Recon amordiga. Vana hind 1700€ ja kätte saaks tonniga aga esialgu nii kallist ei tahaks. See ju juba täis võistlusratas.