Karuke kirjutas:Kas oli raske bussi märgates hetkeks hoog maha võtta (mitte pidurdada)?
Jalgrattur võinuks anda bussile sekund-kaks edumaad, ja siis taskusse sõitnud bussist vasakult mööda sõita?
1. Samuti oleks võinud buss jala gaasilt võtta ja saabuda peatusesse 10 sekundit hiljem. No big deal.
2. Rattaga vasakult möödumine on ohtlik!
3. Kõik oleks rahul olnud ja kõik saanud tuvaliselt liigelda.
Hetkel kommentaare lugedes jääb mulle tunne, et kuna buss on suurem, siis suuremal on õigus. Ega ikka ei ole küll!
Võtame siia ka parema käe reegli juurde. Rattur oli paremal, järelikult tuleb teed anda. Enne manöövrit (taskusse keeramine) tuleb vähemalt kolm sekundit varem suund sisse panna. Suuna sissepanek ei anna veel õigust (ette) keeramiseks. Jne jne. Eks seda annab igat pidi keerata, kuid sujuva ja ohutu liikluse oleks antud juhul siiski taganud bussi hoo maha võtmine, mitte ratturi piduramine. Mina näen vähemalt asja niimoodi.
Asja tuleb liikluses mõistusega võtta. Alati pole vaja oma õigust taga ajada kinnisilmi. Vahel on mõistlik teistele vastu tulla isegi siis, kui neil pole (ees)õigust.
Bussijuhid on muidugi üldse nähtus omaette. Alles paar päeva tagasi liikusin mööda männiku teed ja Samati buss lasi seal külmalt 80-ga. Ei, mitte linnast väljas saku suunas vaid linnas sees 50 alas.
Lisaks käis kuskilt just video läbi, kus lasnas mingi buss tegi trikke ja sõitis hoopis tee kõrvalt ja foorist paremalt poolt mööda.
Selliseid asju näeb igapäevaselt. See, et buss tuimalt ette keerab on ka täiesti tavaline, kahjuks.
Samati bussidega sõitmisest olen mina täiesti loobunud. Vähemalt Saku-Tallinna vahel liikuvas bussis sõitmine tundub mulle eluohtlik. Eeskirja rikkumisi tuleb ühe otsaga kümneid.
Aga üks rattaga seotud juhtum ka:
Sõitsin nädalavahetusel õhtul linnast koju rattaga, pime, ilm ka sitt ja vaikselt sajab. Ilusti tuled-asjad kõik küljes (ja suht võimas esituli, mitte väike plinkiv led). Pärnu maanteel, kosmose ristist edasi on paremal tee servas ilusti rattarada ka eraldi. Ma liikusin kuskil natuke üle 30 tempoga autode rivi kõrval, kui mingi X5 mees järku arvas, et nüüd on mõistlik parklasse maha keerata ja mulle ette. Seal äärekivi ka, ei saa ära keerata lihtsalt. Pidurdada ei jõudnud, esiratta sain kuidagi äärekivist üles, tagumist mitte, hakkas ilusti mööda äärekivi serva libisema, lõpuks tuli ka üle. Mis valemiga ma seal püsti jäin ja auto rataste alla ei libisenud, ma ei tea. Täiesti joppamise värk. See vend pärast ka nagu süüdimatu, ei saa üldse aru, et midagi oleks valesti teinud.