Tagumise vabajooksu siduri? remont/vahetus
Tagumise vabajooksu siduri? remont/vahetus
Võin terminitega eksida, aga point peaks arusaadav olema. Taga viskab siis vahel üle pealkirjas nimetatud jubin. Paar aastat tagasi oli sama jama ja 1 kohalikus rattapoes võeti lahti ja määriti - väidetavalt. Nüüd sisi jälle vahel tugevama pedaalimise peale lööb raksuga üle. Kuna tööriistad püsivad peos vahetaks või remondiks asja ise seekord võimalusel. Kas seal on vaja mingeid spets tööriistu? Mis jupi nimi täpsemalt on, ehk siis mida poest küsida? Kuidas lahti käib(kassetiga versioon)? Kas on üldse mõtet ise torkida?
Ette tänades.
Ette tänades.
Re: Tagumise vabajooksu siduri? remont/vahetus
http://www.parktool.com/blog/repair-hel ... ub-service
Nagu näha, on erinevaid tehnilisi lahendusi, kusjuures rohkem kui siinkohal käsitletud kolm.
Kristallkuul mul ka ei tööta, ei näita su tagarummu ja tirri kohta mitte mdagi.
Et siis tirr on selle asja nimi.
Nagu näha, on erinevaid tehnilisi lahendusi, kusjuures rohkem kui siinkohal käsitletud kolm.
Kristallkuul mul ka ei tööta, ei näita su tagarummu ja tirri kohta mitte mdagi.
Et siis tirr on selle asja nimi.
Muidugi tee ise Ja kui välja ei tule siis mine rattapoodi,kiruvad seal natuke ning teevad korda
Ahjaa. Kas on kindel, et tugevama pedaalimise juures on see tirr, mis üle viskab?
Kett-kassett probleemi allikana välistatud?
Kusjuures isegi eest võib üle visata, kui hammakas piisavalt saiaks on sõidetud ja uus kett peale panna.
Kett-kassett probleemi allikana välistatud?
Kusjuures isegi eest võib üle visata, kui hammakas piisavalt saiaks on sõidetud ja uus kett peale panna.
Endal oli kunagi sarnane probleem. Minul viskas alguses natuke üle, aga mõne aja pärast loobus täielikult vedamast kui korra vaba hooga sõita. Läbisõit selleks ajaks > 10000km. erikr poolt lingitud lehel teisel pildil on näha üks kahest liistakust (pawls) mida keskelt läbib soon. Selle peal on terasest vedru keerd mis nende liistakute kuju tõttu tõmbab nende otsad üles. Otsad lukustuvad siis edaspidi vändates välimise katte siseküljel olevatesse nagadesse. Minul aitas liistakute ja vedru vahetus. Need sai siis võetud teiselt tirrilt millel teised probleemid olid. Minul oli tegemist siis lahendusega kus hammasrattad ja vabajooks ühe tükina on (aga tööpõhimõte on sama). Seal ei pidanud alumist osa eemaldama, piisas ainult otsas oleva lukustusrõnga (bearing cone) eemaldamisest, selle jaoks oli muidugi eraldi tööriista vaja. Laagrikuulid on sees vabalt ja need jooksevad laiali kui tirr lahti võtta, aga need saab pärast määrdega tagasi laduda. Selline remontimine tasub ära kui kuskilt uued liistakud ja/või vedru asemele on panna. Minul toimis selline lahendus ligi 1 hooaja, siis läks kõik vahetusse (kuigi mitte sama probleemi pärast).
No selle murega esimest korda poes käisin vahetatigi algul kassett ja kett ära, kuigi sai omast arust üsna hästi viga kirjeldatud. Ratta kättesaades viga ikka alles vabandati ette ja taha ja lubati tasuta üle vaadata uuesti. Kuna ratas oli juba mitu aastat sõitnud, ei hakanud selle keti ja kasseti pärast lärmi tegema. Igatahes jutu järgi võeti mingi osa seal lahti ja määriti ära. Viga tuli siiski mõne kuu pärast tagasi, aga mitte nii hullusti. Nüüd siis hakkab asi jälle üsna jamaks minema. Ahjaa mainiti ka, et kutsikad ei liikunud, et vajasid määrimist. Eks am aiman mismoodi see tirr töötab, aga veloplus lehel vaadates on igast eri tööriistu olemas mingi ulme hindadega, et võibolla saab tööriista hinnaga töökojas tehtud . Ei hakanud lammutama ka, kuna tahaks asja ikka 1 jutiga korda teha. Ja kui tuleb hakata tervet rummu vahetama, siis ei hakka kndlasti torkima, kuna kodarate kruvimine tundub minu jaoks ulme.
Taga rummul on tähis fh-rm30.
Taga rummul on tähis fh-rm30.
Shimano RM-30 tirrisüdamikku määrida pole võimalik, see on ühes tükis rummu küljes ja avamiseks pole mõeldud.
Kui tirr läbi saab siis see vahetatakse lihtsalt uue vastu.
Selle jaoks pead koonused lahti tegema, kuulid välja võtma ja suurema kuuskandiga selle lahti keerama.
Kui tirr läbi saab siis see vahetatakse lihtsalt uue vastu.
Selle jaoks pead koonused lahti tegema, kuulid välja võtma ja suurema kuuskandiga selle lahti keerama.
Tundub ikka väga lihtne töö. Aga kust vidinat saada? Veloplussist kohekohe kraami tellimas, aga sealt ei leidnud. Enne kui linnapeale otsima, äkki oskab keegi viidata. Lihtsalt FH-RM30 googledades näitab, et mõeldud sisi 7 käigulisele kassetile. Viidatud pdf is FH-RM-8S, see siis kindlasti ka oluline märge? Oma rummul nagu 8s tähis puudub, kuigi 8-käiguline.
RM30 tirr on prügi. Kui juba oli kord p-s, siis edaspidine puhastus ja määrimine ei pruugi aidata. Kui käed on otsas, tee lahti, kontrolli tirri sees olevaid hambaid ja konnasid.
Tule taevas appi!!! Mida jama siin kokku aetakse.Too see sajandus minu kätte ja ma teen selle korda!
Ma arvan, et remontima pole mõtet hakata. Vahetaks heameelega ise. Aga eks ma küsin siis kuskilt poest seda.
Edu.
Edu.
Metslane! Millest Su ülekeev optimism? Puhtalt kogemuste pealt paugutan - need tirrid imevad! Alustuseks on nende rummude sees vale viskoossusega määre. See ei võimalda konnal haakuda 100% hammastega. Iga vabakäigujärgse väntamise alustamisega lööd konnaga hammastest pisikese tüki välja. Kui suht uuest peast vahetada määre välja, võiks ilmselt kaua sõita. Tirr, millel on aga hambad katki löödud ei hakka enam 100% tööle, sidur libiseb. Olen neid määrinud ja olen libastunud sellel, et puhastatud ja määritud asi ei tööta juba lühikese aja pärast jälle. Kui tagarumm makasb poes 20 eurot ja tirri määrimine sõltuvalt kontorist 15-20 eurot, siis kas on mõistlik seda teha lasta? Aga see oli minu arvamus ja mina selle tirri omanikku ei kutsu seda südamikku minu kätte remonti tooma.
Aga mina ikka kutsun
Eks siin ole varemgi olnud juttu peentööde kodus tegemisest. Seega ei hakka pikka juttu ümber jutustama. Siiski, tirrisüdamiku vahetus on töö, mis ei koosne ainult südamiku vahetusest. Koonuste reguleerimine on meistrile lihtne töö, ent asjatundmatule, osutub tihti ülevõimete käivaks, seda enam, kui ei teata rummu ja koonuste töö iseärasusi. Kodus tehtud lõpptulemus võib tähendada hoopus suuremat väljaminekut, kui lasta asi kohe servises ära teha.
"...selleks on spets vaha mis lastakse raami sisse jägendab ja vähendab kaalu..." - And it really works...
"Studies have shown that riding a bicycle everyday makes you more awesome than the general population!" - And it really works...
Velo Clubbers
Rattastuudio Jooks - muhedaim rattapood
"Studies have shown that riding a bicycle everyday makes you more awesome than the general population!" - And it really works...
Velo Clubbers
Rattastuudio Jooks - muhedaim rattapood