Soovitusi matkaratta ostuks ?

Komplektsed jalgrattad. MTB, Road, Trekk, CC, BMX. ...
Foorumi reeglid
Kõik siia postitatud ostu- ja müügikuulutused kustutatakse. Kuulutuste jaoks on eraldi foorumi alajaotus.
Vasta
kqpahv
Rattur

Soovitusi matkaratta ostuks ?

Postitus Postitas kqpahv » 06. 07. 2013. 17:33

Tere

Olen otsimas endale ratast millega lihtsalt mõõda Eestit ringi matkata. Tõenäoliselt veedan 80% ajast kruusa - ja asfaltteedel aga samas oleks vaja vahel kindlasti ka küngaste otsas ja mudas hakkama saada. Hetkel seisab üks hübriid garaazis aga selle peenikeste kummidega on juba kivistel kruusadel üsna ebamugav ning see mu vajadusi enam ei rahulda.
Seega otsin midagi, mis oleks võimeline ka karmimat maastiku läbima kuid võimalikult effektiivne ka tavateedel. Ilmselt ikkagi mingi MTB siis :? ?

Ratast ilmselt väga tihti kasutama ei hakka ja seega on hinnapiir üsna madal kuskil seal 600 Euro juures. Oleksin valmis kaaluma ka korralike kasutatud rattaid.
Kindlasti peaks ratas võimaldama mingil kujul matkakottide kinnitamist ja olema inimliku sõiduasendiga pikkade vahemaade läbimiseks.

Ise vaatasin neid kahte ratast aga pean tunnistama, et olen antud alal suhteliselt võhik, seega igasugused soovitused ja viited oleks väga teretulnud.

Cube Aim 29 Disc
http://rattapood.ee/cube-aim-disc-29.html

Scott Scale 80
http://www.hawaii.ee/index.php?id=86665&product=1800

RagnarA
Rattur

Re: Soovitusi matkaratta ostuks ?

Postitus Postitas RagnarA » 06. 07. 2013. 18:03

Pane oma hübriidile mingid sobivamad rehvid ja asi lahendatud? Pole ju selleks vaja uut ratast osta.

kqpahv
Rattur

Postitus Postitas kqpahv » 06. 07. 2013. 19:44

Loomulikult oli see ka minu esimene mõte aga selleks ma peaks ka uued jooksud jms sinna kõik juurde ostma. Pluss seal oleks vaja nii mõnigi muu komponent juba uue vastu välja vahetada nii, et uue ratta ost tundub praegu lihtsam.

Kasutaja avatar
j6ukur
Rattur

Postitus Postitas j6ukur » 06. 07. 2013. 20:10

Oleneb, kas probleem on kummide pidavuses või laiuses. Pidavuse korral sobivad hübriidi 700c pöiale cyclocrossi kummid. Laiuse korral (parem veerevus pehmel pinnasel ja juurikatel) peab vaatama kahvli laiust. Mul pole ka 25mm maanteekummiga kruusateedel probleeme tekkinud. Sedaselge, et suuremaid auke / ebatasasusi ei läbi ma sadulas istudes. Hübriidide standardsed 38mm+ kummidega ei tohiks ka metsas probleeme tekkida.

Omiar
Rattur

Postitus Postitas Omiar » 07. 07. 2013. 09:26

Need kaks välja toodud unusta kohe ära. Need kaks on võistlusrattad millel võistlemiseks sobivam lamav sõiduasend ning mitte ühtegi võimalust lisavarustuse kinnitamiseks.

Senist teksti lugedes peaks kõigepealt selgeks tegema kas tahetakse matkata selle traditsioonilises tähenduses või siis midagi muud.
Matkaratas on üldjuhul tugevdatud raami, siledate kummide ja mitmete pagasikottide kinnitamise võimalusega ratas. Rõhk on mugavusel ja töökindlusel. Sõiduasend on üsna püstine ja tihti kasutatakse tavapedaale. Juurikate otsa sellega paraku ei roni, kuna sõiduomadused ja raskuskese teevad selle äärmiselt ebameeldivaks.
Matkaratas on ikka üsna siledate kummidega, sest matkatakse pikki vahemaid ja väga "jõhker" muster nõuab edasiliikumiseks oluliselt rohkem jõupingutust.
Matkaratta pidamine kruusateel on täiesti piisav. Tegelikult peab ka maanteeratta rehv seal täiesti piisavalt.
Matkarattaid teevad pigem väiksemad tootjad. Scott ja Cube õiget matkaratast ei pakugi. Nende tour/tour/trekking rattad on pigem igapäevased transpordirattad.
Siin on üks matkaratta näide:
http://www.youtube.com/watch?v=Pghp-Krl-xs

Kui on plaanis matkamise käigus kilomeetrite kaupa singleid läbidaehk tegelikult teha rohkem midagi trailriding laadset, siis pigem oleks vaja full-suspension ratast ja seljakotti. Ja muidugi saateautot, kes ülejäänud kraami veaks kui looduse avastamine pikemaks kui üks päev kujuneb.

Samas on võimalik ka tavarattaga matkata, sättides sõiduasendi pikkadeks sõitudeks sobivaks ja kasutades pagasi jaoks sellist lahendust:
http://www.youtube.com/watch?v=t6e0Xu1bTbU
Ise olen näinud varianti mis kinnitub tagumise hargi külge. Võimaldas kanda samapalju kui videol näidatud aga välimuselt oli minimalistlikum. Inimene kes seda kasutas matkas maanteerattaga.

kqpahv
Rattur

Postitus Postitas kqpahv » 07. 07. 2013. 15:41

Suur tänu põhjaliku vastuse eest (y)

Päris sellist ratast tegelikult ei otsi millega ümber maailma sõita. Idee on seljakott selga panna ja lihtsalt paariks päevaks metsa - ja külavaheteedele seiklema minna. Sile, peenike kumm on ilmselgelt pikkade vahemaade jaoks oluliselt parem aga mul on see metsas ukerdamise võimekus kindlasti must have.
Ma olen ise üsna veendunud, et see ratas võiks ikkagi olla MTB, sest ma enamvähem tean neid radu ja kohti, kus sõitma hakkan ning nõ klassikalise matkarattaga ma sealt läbi ei läheks. Võibolla peaks lihtsalt mingi siledama kummi alla panema ja lenksu natuke mugavama vastu välja vahetama...
Full suspension ratta alla oleks jube kahju mitu tuhat eurot laduda arvestades, et ratas leiab kasutust võibolla 10-15p aastas.
Mille järgi eristada, kas MTB on võistlusratas või siis nii õelda "tavaline" ? Kas vähe suurema raami ja madala sadula asendi puhul peaks sõiduasend natuke mugavamaks muutuma ? Ning kui suur vahe on 26 vs 29 tollistel ratastel liigeldes tavateedel ? Idee pooleks võiksid 29 tollised paremini edasi liikuda ?
See järelkäru tundub küll jube mugav aga nii palju varustust ma kaasas ei vea, et seda soetama hakata. Ise mõtlesin seljakott pluss midagi sellist näiteks:

http://www.amazon.com/Ibera-Bicycle-Tri ... B006JA8WEG

Grim Reaper
Rattur

Postitus Postitas Grim Reaper » 07. 07. 2013. 15:56

Siis peaks suvaline odavama otsa mtb sobima millele pakiraam peale kruttida. Korralikke kasutatuid peaks müügi all piisavalt olema.
Suur valik ja palju ostuküsimusi teevad asja raskemaks kui ta tegelikult on :D

aif
Rattur

Postitus Postitas aif » 07. 07. 2013. 22:21

MTB ja matkamine on maailmas levinud ka ilma saateauto või treileri abita.
Hr. Jeff Jones on küll klass omaette aga õppida on vist mõtet parimatelt:
http://www.jonesbikes.com/?option=com_w ... &Itemid=58

Võistlusklassi MTB'ga saab matkata vägagi hästi:
http://www.bikepacking.net/wp/wp-conten ... 40x480.jpg

aif
eat more, fat needed for workout

Omiar
Rattur

Postitus Postitas Omiar » 07. 07. 2013. 22:45

kqpahv kirjutas: Mille järgi eristada, kas MTB on võistlusratas või siis nii õelda "tavaline" ?
Raami geomeetria. Trailridingu raamid on pikema teljevahega, lenks pole nii äkiline, sõiduasend natuke püstisem.
Mina vaataks mõne odavama brändi 29" ratastega raami, paneks rõhku headele amortidele ja töökindlale-sujuvale käiguvahetusele.
Eesmärk on ju tegevust nautida ja full-suspension on selle juures väga oluliseks abiks.

Maidor
Rattur

Postitus Postitas Maidor » 23. 11. 2013. 19:45

Kuna omal igasugune kokkupuude maanteerattaga puudub, siis ootamatu küsimus. Kas maanteerattale sobib alla maastikuratta tagumine ratas?Kas raami vahe on neil sama? Mõõt mõlemal 28 tolli. Tahan oma elektrilise velje panna maanteerattale alla.

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 23. 11. 2013. 20:35

Maidor kirjutas:Kuna omal igasugune kokkupuude maanteerattaga puudub, siis ootamatu küsimus. Kas maanteerattale sobib alla maastikuratta tagumine ratas?Kas raami vahe on neil sama? Mõõt mõlemal 28 tolli. Tahan oma elektrilise velje panna maanteerattale alla.
Siis mahub, kui mõlemal mõõt näiteks 130 mm.
http://sheldonbrown.com/frame-spacing.html

Hea tahtmise korral annab tagaharki 5 mm laiemaks ka venitada.
mis väljakutse? kiirabil ja politseil on väljakutse, minul on töö...
velo.clubbers.ee velo clubbers

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Postitus Postitas mart » 23. 11. 2013. 21:45

Maidor kirjutas:Kuna omal igasugune kokkupuude maanteerattaga puudub, siis ootamatu küsimus. Kas maanteerattale sobib alla maastikuratta tagumine ratas?Kas raami vahe on neil sama? Mõõt mõlemal 28 tolli. Tahan oma elektrilise velje panna maanteerattale alla.
Kui tahad selle isendi tagarummu mnt ratta raami külge aretada, siis läheb asi jamaks.
Sõidan sellise isendiga. Ratas GT Avalanche 2.0 Ostetud 2006. kevadel ja aastaringselt tööl käidud. Sellest kevadest ka elektri abiga 1400km. http://album.ee/node/28427791/50336489
Tööpaeval, kui ilm ilus, sõidan 5 km. Puhkepäeval olen korduvalt teinud lausa 7 km.

Maidor
Rattur

Postitus Postitas Maidor » 23. 11. 2013. 22:10

Tahan tõesti. Sellel on veel 26 tolli, kuid mul 28 pöid olemas ja selle lasen töökojas ära vahetada. Kas vastava pikkusega kodarad on olemas just selle mootori ja pöia jaoks. Niiet kõik sama tootja komplekt. Lihtsalt mure, kas see läheb mnt rattale vahele.

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Postitus Postitas mart » 23. 11. 2013. 22:13

Maidor kirjutas:Tahan tõesti. Sellel on veel 26 tolli, kuid mul 28 pöid olemas ja selle lasen töökojas ära vahetada. Kas vastava pikkusega kodarad on olemas just selle mootori ja pöia jaoks. Niiet kõik sama tootja komplekt. Lihtsalt mure, kas see läheb mnt rattale vahele.
Oled sa mnt ratta tagaharki lähedalt näinud/näppinud? Pean silmas mitte ainult hargivahet, vaid ka pidurite tüüpi ja hargitorude läbimõõtu? Elektrimootoriga kupatus, isegi kui hargivahele mahub, keerab ühel hetkel end tagahargi vahel sõlme. Ja kui ei keera, siis mnt kahvel ei kannata koormust ja murdub ära. Valik on sinu. RIP.
Tööpaeval, kui ilm ilus, sõidan 5 km. Puhkepäeval olen korduvalt teinud lausa 7 km.

Kasutaja avatar
MK777
Rattur

Postitus Postitas MK777 » 23. 11. 2013. 23:44

MNT raamile eliktrimootoriga tagajooks on täesti absurdne mõte. (n)

Maidor
Rattur

Postitus Postitas Maidor » 24. 11. 2013. 09:55

Tundub, et sõelale jääks minu puhul ikkagi hübriidratas. Kindlasti on vaja lisada porilauad ja pakiraam. Sümpatiseerinud on scott rattad Hawaii Expressis. Scott ise toodab ka elektrirattaid Metrix raamile.
Youtubes on küllaga elektrirattaid, mis sõidavad mnt raamil.

Maidor
Rattur

Postitus Postitas Maidor » 10. 01. 2014. 22:39

Ostsin omale linnaratta ära, millel pakiraam juba peal. Kui palju ma sinna kaalu lisada tohin? Kuskil pole kirjas ratta kandevõimet. Ise kaalun 70kg ja eesmärk oleks 25kg pakiraamile lisada. Kummil kirjas bar 3.4-5,2.

Jaagu
Rattur

Postitus Postitas Jaagu » 10. 01. 2014. 23:00

Maidor kirjutas:Ostsin omale linnaratta ära, millel pakiraam juba peal. Kui palju ma sinna kaalu lisada tohin? Kuskil pole kirjas ratta kandevõimet. Ise kaalun 70kg ja eesmärk oleks 25kg pakiraamile lisada. Kummil kirjas bar 3.4-5,2.
Arvan, et karta pole midagi. Mõelda, et 100 kg kaaluv inimene pole üldsegi mingi haruldus rattaga sõitmas ja pole küll kuulnud, et keegi selline oleks jalgratta puruks istunud.

serxx
Rattur

Postitus Postitas serxx » 11. 01. 2014. 14:31

Minu kätte sattunud pakiraamidel on olnud kandevõimeks kirjas 25kg.

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Postitus Postitas mart » 11. 01. 2014. 18:30

Maidor kirjutas:Ostsin omale linnaratta ära, millel pakiraam juba peal.
Üldjuhul on rattal ka nimi ja mudel. Aga kui ostetud okidokist, siis on seda muidugi palju nõuda.

Maidor
Rattur

Postitus Postitas Maidor » 11. 01. 2014. 20:47

Kasutaja avatar
v2lek
Rattur

Postitus Postitas v2lek » 13. 01. 2014. 09:25

Selle asemel, et matkata või ringi chillida seljakotiga, soovitaks hoopis midagi sellist: http://www.citybike.ee/?page=2001&lang= ... de=&brand= -- suht asendamatud asjad. Seljakotiga, eriti kui sinna kraami panna.... ei ole hea.

tripp
Rattur

Postitus Postitas tripp » 13. 01. 2014. 14:35

Maidor kirjutas:Ostsin omale linnaratta ära, millel pakiraam juba peal. Kui palju ma sinna kaalu lisada tohin?
Kogu kolmas maailm on täis jalgrattaid, kus üks laps / nooruk sõidab, teine istub pakikal. Töötab.
Muidugi võib leida pakiraami, mis murdub juba siis, kui hiir peale istub....

Ma ise olen sõitnud matkadel ~25kg rattakotiga. Kodarad hakkasid murduma. Võimalik, et ratas oligi väsinud või polnud pöiad piidavalt tugevad vms.

Maidor
Rattur

Postitus Postitas Maidor » 13. 01. 2014. 22:02

v2lek kirjutas:Selle asemel, et matkata või ringi chillida seljakotiga, soovitaks hoopis midagi sellist: http://www.citybike.ee/?page=2001&lang= ... de=&brand= -- suht asendamatud asjad. Seljakotiga, eriti kui sinna kraami panna.... ei ole hea.
Väga mugav on tõesti, eriti poes käia.

Vasta

Mine “Jalgrattad”