Mingit kindlat ratast sulle ei soovita, aga räägin natuke enda kogemusest 29'' suure raamiga ratta valikul. Mul pikkust mõned sentimeetrid vähem kui sinul ja hinnapiir oli sarnaselt ~1500€ juures. Algul kartsin, et 23'' jääb kole suureks, aga käisin proovisin erinevates poodides 21'' raamidega rataste peale istuda ja sõita niipalju kui sai. Reeglina oli tulemus see, et tõstsin sadula lubatud maksimumi peale välja ja ikka tundus, et olen kuidagi kägaras seal ratta peal ja ei tundnud ennast üldse mugavalt. Ühesõnaga suht ruttu sai välistatud ka 21'' raam. Minu jaoks jäi välja ka Scotti XL raam, sest see jäi ka tunde järgi väikseks.
Mis nüüd puudutab 23'' raamiga ~1500€ ratta proovimist, siis võite 2 korda arvata, mitmes kohas oli selline ratas kohapeal olemas, kui mina omale ratast otsisin
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Kuna proovida midagi polnud, siis hakkasin võrdlema erinevate rataste raamide geomeetriad ja vaatasin, et raami mõõdud oleks nõks suuremad kui enda vana 26'' ja 22'' raamiga ratta omad. Kui nüüd õigesti mäletan, siis Scotti XL raami Top Tube ja Seat tube olid suht samas augus Merida 21'' raamiga. Merida ja Specialized 23 raamid olis suht sarnaste mõõtudega. Cube 23 oli nõks väiksem kui Merida ja Treki 23 oli väikseima Seat tube-ga ja suurima Top Tube-ga. Täpseid ratta mudeleid ei mälet praegu peast, aga võrdlesin 1500-2000€ kandis olevate rataste raame toona.
Kuna raamide geomeetriad on erinevad, siis mina soovitaks kindlasti enne ostmist käia proovida erinevate tootjate ratastele peale istuda kui suudad kuskilt kohapealt leida nii suure ratta
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
. Ja kindlasti ära karda 23'' raami, sest mugav sõiduasend on palju olulisem kui mõned grammid rattakaalust
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)