Ühe nõrga maaastikurattasõiduharrastaja arvamus ka siiski lisandub kohe
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Raikona mõtteavaldustega pm nõus.
Samas stiilis "ärge vinguge" sõnavõtte võiks muidugi siin foorumis vähem olla. Foorum on koht enda seisukohtade ja arvamuste (argumenteeritud) avaldamiseks, ei?
Jah, Kalevipoeg on kahtlemata sõit tugevatele ja kuna sirgete osakaal on kõrge, siis sobib eriti kõvema maanteeratturi taustaga sportlasele. Siit tuleb muidugi küsimus, kas siis Alutaguse või Jõulumäe on nõrkadele...?
Siit omakorda jõuame küsimuseni, mis on maastikurattasõit ja täpsemalt maastikurattasõit Eestis. Kes selle defineerib? Minu tagasihoidlik arvamus, et meie osalejatena defineerimegi. Tegelikult ju viimastel aastatel on ikkagi "maastikumaks" läinud kokkuvõttes ja see on paljude arvates õige suund. Me tegelikult ikkagi läheme trendidega kaasa - globaalne taust ja FS+fat rataste kiire levik viimasel 3-4 aastal tingib muuhulgas ka tehniliselt keerulisemad/huvitavamad rajad kõikjal. Saad/julged rohkem ette võtta/läbida oma rattal ning endal on oluliselt huvitavam ka. Ja ei saa sa seal singlil/xco rajal midagi puhata kui täiega anda, meil on paraku siin jah sihuke mentaliteet siin pikalt levinud et vot metsas lasen jala sirgeks ja ukerdan niisama... küll sirge peal läheb sõiduks. Aga on näha, et rahvas on hakanud tehnilisemaid kohti üha paremini läbima, loogiline et oskuste taseme tõusuga võiks kaasneda ka radade huvitavamaks muutumine. Maastikusõit on minu jaoks selgelt ala, mis lisaks jalalihastele tugevdab praktiliselt kogu torsot, xco eeldab ikka väga head füüsise konditsiooni.
Et siis kokkuvõtteks, võib ju kahtlemata defineerida maastikurattamaratoni kui "kiire sõidu soovitavalt täisjäiga rattaga veel parem tsüklokaga mis valdavalt kulgeb kruusateedel", kuid see poleks enam see sari mida mina sõita soovin (ok ei hakka ütlema ei kunagi
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
)
Teadsin, mis Kalevipojal ees ootamas (noh ega see et 3 km rabalõik ja paar Laiuse ägedat laskumist väljas olid selle sõidu olemust oluliselt olgem ausad ei muutnud ja mülgaste normi sai ka triiki täis) ning kuna olin kirjas nagunii läksin lihtsalt läbima trenni mõttes, päev läks korda, tänud korraldajatele.