Olen viimased 12 aastat teinud iga-aastaselt Nõmme ja Harku radadel suusatreeninguid, kui rada vähegi kannatab ning rattasõitu peamiselt lumevälisel ajal, kuid mõned kilomeetrid on ilmselt ka mööda talvist suusarada kulgenud.
Esimene tähelepanek on minu arvates, et vaidlus on tekkinud kuidagi tühja koha pealt, rattureid näeb suusarajal sõitmas ikkagi suhteliselt harva. Enamasti on tegu vähemalt kesktaseme harrastajatega, pühapäevaratturid ei aja üldiselt talvel ratast välja, veel vähem pehmele suusarajale, kus on ikkagi päris ebamugav sõita.
Kui on tavaline miinuskraadi uisurada, siis sealt korra või kaks MTB-ga üle sõitmine jätab kerge mustrijälje maha, suusataja jaoks häirivaid rattavagusid olen kohanud mõned üksikud korrad - ei nõustu, et suusaradade lõhkumine ratturite poolt kuidagi oluline probleem oleks. Kõndijad (eriti poriste ilmadega) on palju hullemad.
Olukord, kus keegi Trummi pehme kunstlume peal suusatajate keskel püsivalt rattaga tiirutaks, on paras haruldus, eks need üksikud fruktid kuulevad kähku ka suusatajate arvamuse ära.
Ilmselt tekib kõige rohkem eriarvamusi suusahooaja lõpus, kus viimased suusamehed (sh. sageli ka mina) halli veeseguse raja peal kulgevad, samal ajal ratturid juba esimesi märtsitiire teevad. Mõnes mõttes on õigus juba mõlemal, kui rajahooldus juba ammu kinni on pandud ja ääred välja sulavad, siis on mul suusatajana ka imelik öelda, et oodake veel, pool tagasirget on jumala okei ja istuge kodus kuni aprilli lõpuni