KaupoR kirjutas: ↑25. 05. 2023. 14:17
Randvere etappi korraldava velo clubbersi poolt suur tänu kõigile, kes juurikakatsumuse vastu võtsid. Palun 10-12 aastaste laste vanematelt tagasisidet, kas laste ring võiks olla pikem ja tehnilisem? Mul on üks mõte aga enne kui hakkame muutma, tahaks teada, kas on probleem, mis vajab lahendamist. Meil oleks võimalik lisada lasteringile veel üks metsavahesingel (mitte nii tehniline kui see, mis eile sees oli) ja venitada sellega ringi pikkus 2 km peale. Teisalt tähendaks see, et kaks ringi kattuksid veidi pikemas osas kui eile (suure ringi viimased ca 250 m sh viimane mudasem auk oleksid ühised).
Tänud korraldajatele, lahe rada oli.
Laste klassis tekitab ka 1 aasta vanusevahet päris suure erinevuse nii võimekuses kui ka tehnikas (laps võib aastaga kasvada 15-20cm, ning see on väga suur vahe kas ta sõidab nendest samadest juurikatest üle 16, 20 või 26 tolliste rõngastega). Minu vanem kutt sõitis esmaskordselt kolmapäevakul 6-aastasena ja nüüd aasta hiljem 7-sena on tema kiirused ja oskused tohutult kasvanud. Kui teda nüüd võrrelda 10-12 aastaste poistega, siis ma usun, et see erinevus on kolossaalne. Eks siin tulebki korraldajatel mõelda, et kas kolmapäevakute lasteraja fookus seada 6-8 aastaste uue järelkasvu rajalemeelitamisele, või 10-12 aastaste noorte madallenduritele piisavalt tehniliste ja põnevate radade pakkumisele. Mõlemat korraga saavutada on veidi keeruline, kuigi nii Randvere kui ka Raudalu pakkusid minu arvates head tasakaalu mõlemale.
• Tehnilisus- 7-aastasega sõidame vabal ajal küll ka oluliselt tehnilisemaid radasid, mis talle väga meeldivad, aga kui on aja peale sõit ja väsimus jalas, siis on ka kobistamisi rohkem, ning ma arvan, et selles vanuses on kõige olulisem eduelamuse andmine, et ta tahaks veelgi rohkem rattaga sõita. Kui rada tehnilisemaks kruttida ja lapse kobistamiste limiit täis saab, siis on frustratsiooni rohkem kui rõõmu ja järgmine kord ei pruugitagi tahta osaleda. Ning alati on võimalus peale lasterada minna testima ka suurte raja tehnilisemaid kohti.
• Raja pikkus- võib vabalt olla pikem, aga küsimus, et mille arvelt. Kui alternatiiv on pikendada ühise täiskasvanute raja arvelt, siis pigem ei, kuna tagant sajaga mööda tuhisevate täiskasvanud sõitjate tõmbetuules on endalgi veidi ebamugav seista. Kohale sõites sõitsime mainitud 250m lõigu ka läbi ja see oli igati ok, aga mingi 5x pidi raja serva tõmbama, mis tükeldab noorsportlase enda sõidu täiesti ära. Lühemal ringil on ka eeliseid- kuna siis saab samade rajaelementidega korduvalt tutvuda, siis mina nägin selgelt kuidas 7-aastase sõit juurikate vahel läks iga ringiga järjest sujuvamaks ja kiiremaks, mis tekitas taaskord suurema eduelamuse.
Kokkuvõttes oli 7-aastane kolmapäevakuga väga rahul ja ohkas mõnust, ning 5-aastane (kellele see rada ise sõitmiseks veel keeruline) oli samuti minu ratta kokpitis sõidust rahul (keerulisema raja peale lapseistmega pigem ei kipuks). Ehk siis 6-8 aastaste järelkasvule igati sobilik rada, kuid 10-12 aastastele võib tõesti sellest väheks jääda. It's organizers call, et kuhu see tasakaalupunkt erinevate vanuste ja võimekuste vahele joonistada.