MNT raami suurus
Foorumi reeglid
Kõik siia postitatud ostu- ja müügikuulutused kustutatakse. Kuulutuste jaoks on eraldi foorumi alajaotus.
Kõik siia postitatud ostu- ja müügikuulutused kustutatakse. Kuulutuste jaoks on eraldi foorumi alajaotus.
MNT raami suurus
Tahaks osta kasutatud MNT, peamine eesmärk teha kord nädalas üks pikem trenn +100km rahulikus tempos ehk nii 4h. Kui pedantne peaks olema raami suuruse osas? Ideaalis sobiks pikkuse (177cm) järgi M raam, aga neid on müügis peaaegu üldse mitte. Kas L/56, mis algab tavaliselt sealt kuskilt 178cm pealt jääb suureks? Ja kui, siis kas seda probleemi saaks lahendada lihtsalt lühema stemiga?
Re: MNT raami suurus
Eks selle 56 sööd ära küll kui 70-90mm stemmiga saad asendi mugavaks. Iseasi, kas müüja proovimisega nõustub ...
Varsti on siis L raamiga maantekas müüa.
Kui elad Tallinna kandis, siis laena Citybikest eri suuruses maanteekaid / graveleid ja tee nendega mõni pikem ring.
See vist natukene sõltub raami geomeetriast ja kuidas tootja L suurust määrab või 56cm sadulatoru mõõdab. Mina oleksin pigem ettevaatlik ning võimalusel enne ostmist prooviks. Sõbral on Scotti eelmine Addict Gravel mudel L raamiga ning tema 179cm pikkuse juures on see liiga suur. Täpsemini, raam on liiga pikk. Ei aita ka 70mm stemm midagi.
Suurus tähe või numbrina on midagi, mis ehk ühe tootja kontekstis annab sulle infot ja arusaama sobivusest - eeldusel, et oled selle tootja ja enda keha sobivusega kursis.
Laiemas pildis oleks mõistlik vaadata näiteks stack ja reach numbreid geomeetriatabelis. Nende abil saad paremini aru, mis tüüpi geomeetria on ja kuidas see sulle sobida võiks. MNT rattaid on väga erineva lähenemisega alates püstisemast asendist kuni väga agressiivse ja painduvale kehale sobiva "võidusõidurattani" välja. Veidi lugemist siin: https://www.bikegeardatabase.com/guides ... e-geometry
Laiemas pildis oleks mõistlik vaadata näiteks stack ja reach numbreid geomeetriatabelis. Nende abil saad paremini aru, mis tüüpi geomeetria on ja kuidas see sulle sobida võiks. MNT rattaid on väga erineva lähenemisega alates püstisemast asendist kuni väga agressiivse ja painduvale kehale sobiva "võidusõidurattani" välja. Veidi lugemist siin: https://www.bikegeardatabase.com/guides ... e-geometry
Olen ise täpselt samas olukorras, et enamuse tootjate soovitustabelite/kalkulaatorite järgi jään täpselt M ja L raamide piirile ja sõitnud nii M kui L päris mitmete mudelitega. Isikliku kogemuse põhjal saan üsna kindlalt öelda, et praktikas on minu jaoks M raamid osutunud tuntavalt mugavamaks kui L raamid.
L raami saab jah sadula nihutamise, lühema stemi ja suurema offsetiga lenksu abil teha "söödavaks", aga mu keha (eriti õlgade/turja piirkond) ütleb peale sõitu, et midagi on ikkagi vale. M-idega sama ei kipu olema. Seega enda jaoks olen paika pannud rusikareegli, et kui piiri peal, siis pigem väiksem. Inimeste kehad on muidugi erinevad ja võib-olla kellelegi teisele see reegel ei kehti, aga jah mina enam L-e ei vaatagi.
L raami saab jah sadula nihutamise, lühema stemi ja suurema offsetiga lenksu abil teha "söödavaks", aga mu keha (eriti õlgade/turja piirkond) ütleb peale sõitu, et midagi on ikkagi vale. M-idega sama ei kipu olema. Seega enda jaoks olen paika pannud rusikareegli, et kui piiri peal, siis pigem väiksem. Inimeste kehad on muidugi erinevad ja võib-olla kellelegi teisele see reegel ei kehti, aga jah mina enam L-e ei vaatagi.
+1 eelmisele jutule. Ise olen suht sama pikk teemaalgatajaga (176-177) ja kõige esimese maastikuratta suutis üks rattapood mulle L müüa (kuna M mudelit parasjagu ei olnud) jutuga "ei ole suurt vahet". Lühikese poetiiru peale tundus OK ja algajana ei olnud ka oidu midagi arvata. Väga ruttu sai selgeks, et väga vale otsus, õnneks juhtus olema 10cm pikem töökaaslane, kes selle endale ostis. Peale seda enam mingil juhul L poole ei vaata. Jagan sama arvamust, et M/L piirile jäädes võta väiksem, on oluliselt mugavam.
Suur tänu asjalike vastuste ja kogemuse jagamise eest. Vaatan siis pigem ikka M suurust ja testin kui võimalik!