Õhukummi tihe vahetus..

Siia kõik hüvad nõuanded.
Vasta
Kasutaja avatar
Rom
Testisõitja

Õhukummi tihe vahetus..

Postitus Postitas Rom » 16. 08. 2004. 09:49

Soovitan soojalt neil, kes vahetavad võistluste järel ja eel kumme
treenginguks ja võidusõiduks, pumbake võimaluse korral põrandapumba
või kompressoriga.
Käsipump lõhub vetiilid ära.

Soetasin endalepõranda pumba, kuna siiber sai kolmel ja vahest
neljal rattal pidevalt kumme vahetades neid käsipumbaga täis lüües.
Ja sel nädalavahetusel viskasin kohe kaks käigus olnud õhukat
minema, kuna pumpasin prooviks neile 4 atti sisse, mille peale
otsustasid ventiilid kummi küljest lahkuda :( ........tõprad sellised.
Hea et see juhtus kohe, mitte võistlusel.

Aga seoses sellega puges mulle hinge kahtlus oma pumba manomeetri
õigsuses.
4 atti.........ei tohiks nagu üle mõistuse olla aga kummid olid kõvad kui kivid :!:
Kas on mingit võimalust pumba mõõdikut kontrollida :?:

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Re: Õhukummi tihe vahetus..

Postitus Postitas Mati » 16. 08. 2004. 09:56

Rom kirjutas:...Soetasin endalepõranda pumba, kuna siiber sai kolmel ja vahest neljal rattal pidevalt kumme vahetades neid käsipumbaga täis lüües. ...Aga seoses sellega puges mulle hinge kahtlus oma pumba manomeetri õigsuses. ... Kas on mingit võimalust pumba mõõdikut kontrollida :?:
Ma pole käsipumpa puutunud peale seda kui põranda oma sai soetatud (ja käelihaste areng on märgatavalt aeglustunud :lol: ). Samas see ventiili lahkumine on mul toimunud ka põrandapumbaga. Mina olen peamiseks diagnoosiks pannud osade kummide liig lühikese ventiili ja samas ei tohi ka rapsida pumba otsiku ventiili küljest ära tõmbamisega. Suurema rõhu korral tasub jägida ka seda, et seda ventiilirõngast liiga kinni ei poo, siis võib ka lõhki kiskuda. Osa rahvast on sellest vabsee loobunud :idea:

Pumba mõõdikut ei tea kas saab otseselt kontrollida, aga kui oled kummi täis löönud, siis mine ja proovi mis kuskil rattapoes ntx või mõnel tuttaval manomeeter näitab.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."
Üks mees: "Tapab tempo, mitte rada"
Kivipallur: "Tark teab, tugev teeb trenni!"

Kasutaja avatar
SL
Rattur

Postitus Postitas SL » 16. 08. 2004. 09:58

Rom kirjutas:4 atti.........ei tohiks nagu üle mõistuse olla aga kummid olid kõvad kui kivid :!:
Noo, 4 atti on ikka natuke üle mõistuse küll minu meelest, mul pole kunagi üle kolme, tavaliselt ikka 2,8 või nii...

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 16. 08. 2004. 10:00

SL kirjutas:
Rom kirjutas:4 atti.........ei tohiks nagu üle mõistuse olla aga kummid olid kõvad kui kivid :!:
Noo, 4 atti on ikka natuke üle mõistuse küll minu meelest, mul pole kunagi üle kolme, tavaliselt ikka 2,8 või nii...
Asfaldil või muul kõval pinnasel sõiduks ntx täitsa norm. Muidu on 3-3,5 mul standard. Rocksterile lubatakse 5,5 sisse lüüa, kuigi pole proovinud.
velo clubbers
Tavaline jobu: "Ega maraton, kui tahab ikka maratoni nime kanda, ei peagi mingi morsipidu olema."

Kasutaja avatar
SL
Rattur

Postitus Postitas SL » 16. 08. 2004. 10:01

lisan veel, et korralik pump on üli-väga hea investeering. Ise ostsin kunagi 3 hooaega tagasi ca 700 kroonise pumba ja see tasub end ära. Mõtlesin küll, et kuramuse kallis on aga, pärast pole hetkegi kahetsenud. Ei tasu osta isegi sitemat (sellist plastmassist) põrandapumpa, sest vahe on meeletu (kogemused).

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 16. 08. 2004. 10:03

SL kirjutas:lisan veel, et korralik pump on üli-väga hea investeering. Ise ostsin kunagi 3 hooaega tagasi ca 700 kroonise pumba ja see tasub end ära. Mõtlesin küll, et kuramuse kallis on aga, pärast pole hetkegi kahetsenud. Ei tasu osta isegi sitemat (sellist plastmassist) põrandapumpa, sest vahe on meeletu (kogemused).
tänapäeval saab 390-450 kandis juba toimiva manomeetriga pumba.
mis väljakutse? kiirabil ja politseil on väljakutse, minul on töö...
velo.clubbers.ee velo clubbers

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 16. 08. 2004. 10:06

erikr kirjutas:
SL kirjutas:lisan veel, et korralik pump on üli-väga hea investeering. Ise ostsin kunagi 3 hooaega tagasi ca 700 kroonise pumba ja see tasub end ära. Mõtlesin küll, et kuramuse kallis on aga, pärast pole hetkegi kahetsenud. Ei tasu osta isegi sitemat (sellist plastmassist) põrandapumpa, sest vahe on meeletu (kogemused).
tänapäeval saab 390-450 kandis juba toimiva manomeetriga pumba.
jep, ntx manomeetriga, alumiiniumist kestaga ja puidust käepidemega pump E-Bikest 390.-.
velo clubbers

Kasutaja avatar
Rom
Testisõitja

Postitus Postitas Rom » 16. 08. 2004. 10:11

SL kirjutas:
selle 4atti panin prooviks, sest lubatud ju hulga rohkem aga 5 küll ei julgeks sisse lüüa.
sõiduks ei kasuta üle 3,5 kunagi.

Kasutaja avatar
mcrae
Rattur

manomeeter

Postitus Postitas mcrae » 16. 08. 2004. 10:18

Nn. Dunlop-tüüpi ventiilil saab rõhku mõõta tavalise automanomeetriga, aga kui on need peenikesed ventiilid, millel on kruviga klapp?
Millega siis rõhku mõõdetakse?
Pump on olemas, aga sellist manomeetrit tahaks kangesti.
Kes pärast naerab, naerab pärast ;-)

Kasutaja avatar
erikr
Admin

Postitus Postitas erikr » 16. 08. 2004. 10:24

Rom kirjutas: 4 atti.........ei tohiks nagu üle mõistuse olla aga kummid olid kõvad kui kivid :!:
ma ka peale põrandapumba ostmist imestasin kõvade kummide üle. varem käsipumbaga tunde järgi lüües läks järelikult lihtsalt väiksem rõhk sisse.
mis väljakutse? kiirabil ja politseil on väljakutse, minul on töö...
velo.clubbers.ee velo clubbers

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Re: manomeeter

Postitus Postitas mart » 16. 08. 2004. 11:02

mcrae kirjutas:kui on need peenikesed ventiilid, millel on kruviga klapp?
Ise kasutan Sclaverand/Presta ventiiliga sisekummidel rõhu määramiseks/mõõtmiseks tln Dünamo poest ostetud dunlop>auto ventiiliadapterit.
http://www.sheldonbrown.com/images/valvepra.gif
maksis ca 15EEk vist. pumba otsik on auto. Mõõta saad suvalise automanomeetriga. Puuduseks on, et adapter on suht pehmest vasest/pronksist ja hakkab aja jooksul keerme vahelt õhku läbi laskma. Mul ntx kulunum variant ei lase üle 3 bar-i sisse lüüa. Uuema adapteriga saan 6 bar-i sisse.
Tööpaeval, kui ilm ilus, sõidan 5 km. Puhkepäeval olen korduvalt teinud lausa 7 km.

Kirsa
Rattur

Postitus Postitas Kirsa » 16. 08. 2004. 13:10

Rom kirjutas: Aga seoses sellega puges mulle hinge kahtlus oma pumba manomeetri
õigsuses.
4 atti.........ei tohiks nagu üle mõistuse olla aga kummid olid kõvad kui kivid :!:
4 atti ongi päris suur rõhk. Soetasin kah hiljuti manomeetriga põrandapumba, aga olen ka eelnevalt oma kumme mõõtnud ning tean juba näpuga mis rõhk on mis. Ennem kasutasin pumpamiseks ilma manomeetrita veneaegset põrandapumpa. See käispumpaga ventiilide lõhkumise jama on juba ammune tuttav teema.

Manomeeter nüüd mul on, aga alati katsun näpuga nii enda kui Age ratta kummid üle. Näiteks Rakke jaoks oli minul tagumises twisteris 2.7 atti ja esimeses 2.5 ning palju oli natuke - minu 75kg juures.
Age tubelessi sai ette 2 ja taha 2,3.

Tahkos ma panin Rocksterisse ette 2.3 ja taha 2.7, mis oli täiesti piisav, sest rockster on totaalne balloon.

Teatud radadel läheb vahel 3.2 atti ka, asfaldil matkamas käies panin 3.7 põrutas päris korralikult. Ma olen tähele pannud jah et osa rahvast ajab enda kummile 3.5-4.5 atti maastikivõistluseks sisse - et veereks või nii. Täiesti mõttetu - kumm ei hakka sedasi "tööle".

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 16. 08. 2004. 13:14

Kirsa kirjutas:... Ma olen tähele pannud jah et osa rahvast ajab enda kummile 3.5-4.5 atti maastikivõistluseks sisse - et veereks või nii. Täiesti mõttetu - kumm ei hakka sedasi "tööle".
Oleneb kindlasti ka kummist, kuid ntx minu 82-84 kg juures töötab 3-3,5 atiga Rockster küll normaalselt igas asendis.
velo clubbers

Kasutaja avatar
mcrae
Rattur

Postitus Postitas mcrae » 16. 08. 2004. 13:42

mart kirjutas:
mcrae kirjutas:kui on need peenikesed ventiilid, millel on kruviga klapp?
Ise kasutan Sclaverand/Presta ventiiliga sisekummidel rõhu määramiseks/mõõtmiseks tln Dünamo poest ostetud dunlop>auto ventiiliadapterit.
Miks need Sclaverand/Presta ventiilid paremad on? Mul on 2003.a. Wheeleril sellised, peavad õhku täpselt sama hästi kui mõne teise auto- või rattaventiilid (kummiga südamik nagu CCCP ratastel).
See on seesama otsik, millega sa kummi pumpad?
Kes pärast naerab, naerab pärast ;-)

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Postitus Postitas mart » 16. 08. 2004. 14:10

mcrae kirjutas: Miks need Sclaverand/Presta ventiilid paremad on?
Ei olegi paremad. Õhku peavad/ei pea kõik ventiilitüübid enam/vähem sarnaselt. Samas olen märganud, et autoventiiliga lohvid tühjenevad kiiremini :roll: . Presta eelis:
The Sclaverand valve at 6 mm instead of 8 mm is much smaller than other valves, requires a smaller valve hole. It is also 4 - 5 g lighter than a car valve or Dunlop valve.
Tööpaeval, kui ilm ilus, sõidan 5 km. Puhkepäeval olen korduvalt teinud lausa 7 km.

Kasutaja avatar
Mati
Rattur

Postitus Postitas Mati » 16. 08. 2004. 14:14

mcrae kirjutas:Miks need Sclaverand/Presta ventiilid paremad on?
Ei peagi paremad olema. Vahest tingib teatud ventiilitüübi kasutuse ka pöid, muu ei sobi lihtsalt!
velo clubbers

Kasutaja avatar
mart
Rattur

Postitus Postitas mart » 16. 08. 2004. 14:26

Kirsa kirjutas: minu 75kg juures...
.Tahkos ma panin Rocksterisse ette 2.3 ja taha 2.7, mis oli täiesti piisav, sest rockster on totaalne balloon.
Sinu kaalus ratturile on Shwalbe teinud kummirõhu jutukese ja tabeli

Vasta

Mine “Kasulikud näpunäited”